Komisja Promocji Żywności i Zdrowego Żywienia

Komisja Promocji Żywności i Zdrowego Żywienia2019-11-15T10:45:23+01:00

Rodzaj komisji

Komisja prowadzi działania promujące zdrowy styl życia i żywienia z wykorzystaniem polskich produktów rolnych, a w szczególności ziemniaka. Działania te mają charakter krajowy i międzynarodowy, co prowadzi do wzrostu konsumpcji polskich ziemniaków w kraju i rozwoju polskiego exportu.

Przewodnicząca Komisji – Agata Dubas – właścicielka bistro Groole, promotorka zdrowego żywienia, propagatorka jedzenia ziemniaków.

Joanna Barczyńska – kardiolog, prekursor leczenia dietą.

Natalia Dąbrowska – specjalistka pozyskiwania dofinansowania funduszy europejskich.

Jakub Dąbrowski – specjalista do spraw materiałów marketingowych i reklamowych, oraz akcji promocyjnych.

Joanna Jakubiuk – aktywistka kulinarna, szefowa kuchni, autorka książki „Ziemniak”.

Mikołaj Makowski – influencer, brand designer.

Kamil Roszewski – specjalista w zakresie marketingu i budowania wizerunku.

Aleksandra Sip – manager produkcji telewizyjnych i medialnych. Koordynatorka projektów social media i eventów reklamowych.

Jarosław Stawiszyński – specjalista w zakresie budowy marek.

Włodzimierz Żółtowski – animator edukacyjny, specjalista do spraw rozwiązań informatycznych dla edukacji.

W dniu 8 lipca odbyło się kolejne spotkanie Komisja Promocji Żywności i Zdrowego Żywienia.

Na spotkaniu zostały omówione założenia programu promocji ziemniaka jako podstawy zdrowej i pełnowartościowej diety każdego Polaka.

Komisja wyodrębniła następujące obszary promocji ziemniaka, w ramach których będzie realizować projekty w najbliższych miesiącach:

– Edukacja na temat wartości odżywczych ziemniaka w szkołach i wśród konsumentów
– Gastronomia – promocja ziemniaka wśród szefów kuchni
– Promocja ziemniaka w internecie i social mediach
– Promowane zdrowego żywienie i diety opartej na ziemniaku wśród dietetyków i lekarzy
– Promocja producentów przybliżająca konsumentom proces produkcji, przechowania i paczkowania ziemniaków.

W dniu 10/06/2019 ukonstytuowała się Komisja Promocji Żywności i Zdrowego Żywienia.

Kwestie omawiane na spotkaniu Komisji:

– Polska Federacja Ziemniaka, czym jest i na jakim etapie jej tworzenia się znajdujemy;

– Przedstawienie członków Komisji i rejestracja członkostwa;

– Omówienie prac Komisji:

  • Pomysły na projekty, które będą realizowane w ramach Federacji, mające na celu promocję ziemniaka w Polsce lub za granicą (w tym poza Unią Europejską);

  • Pomysły na program lojalnościowy dla członków Federacji, łączący konsumentów, rolników i producentów;

  • Pomysły na włączenie się Komisji w Krajowe Dni Ziemniaka w Nidzicy;

  • Propozycje organizacji polskich i międzynarodowych, w których Federacja, lub osoby z Federacji, mogłyby uczestniczyć/stać się członkami celem promocji ziemniaka i wspierania branży ziemniaczanej.

Ustalono:

– Przystąpienie PFZ do Organizacji Euro Patat, CIP, World Potato Congress, EAPR.

– Zamiar ubiegania się o dofinansowanie z funduszy krajowych i europejskich do pniższych projektów: Grüne Woche Berlin 2020, Fruit Logistica 2020, Potato Poland 2020, Forum Ziemniaka 2020.

– Udział w targach rolniczych na terenie kraju: Agrotech Kielce, Agro Park Lublin, Agro Show Ostróda, Targi Rolniczo-Ogrodnicze Kościerzyn, Dni Ziemniaka Kościerzyn, Tragi Rolne Baszkowice, Agro Show Bednary, Agro Show Poświętne, Dni Ziemniaka w Żelaznej.

– Udział w imprezach gastronomicznych na świecie: Salone del Gusto Turyn, Expo Dubaj, Gastro Mediolan, Fruit Logistica Asia.

Listy do Komisji prosimy kierować na adres mailowy:

a.dubas@federacjaziemniaka.pl

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda