Cieplejsze i bardziej deszczowe wiosny tworzą idealne warunki dla zarazy ogniowej, czyli choroby, która niszczy drzewa cydrowe odmiany jabłoni. Już wkrótce jednak ze względu na zmiany klimatyczne problem ten może dotknąć wszystkie gatunki tych drzew oraz uprawy innych owoców.
– Może się stać tak, że na przykład czarna herbata, kawa arabica, niektóre szczepy win (np. Pinot Noir) czy kakao mogą być całkowicie niedostępne albo dostępne dla nielicznych, bo skrajnie drogie. To wyjątkowo wymagające rośliny i każda zmiana w bardzo dużym stopniu zmniejsza możliwość ich uprawy – mówił Zielonej Interii o wpływie zmiany klimatu na owoce i warzywa prof. Zbigniew Karaczun, sozolog, wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i ekspert Koalicji Klimatycznej.
Jak tłumaczył ekspert, zagrożone będą także nasze polskie ziemniaki. To dlatego, że są zimnolubne i mają duże wymagania jeśli chodzi o dostęp do wody w niektórych okresach. Według ekspertów plony tego warzywa w Polsce mogą spaść w przyszłości nawet o 70 proc.