Ziemniaki w symbolice Świąt Wielkanocnych

Obok tradycyjnych produktów – jak jajka, pieczywo, kiełbasa chrzan czy sól – w regionie świętokrzyskim do koszyczków wielkanocnych czasami wkłada się ziemniaki.

To bardzo stara tradycja opisywana przez etnografa księdza Władysława Siarkowskiego, który obok posługi duszpasterskiej pod koniec XIX wieku badał i opisywał zmiany na wsi kieleckiej. Dawniej do święcenia przynoszono całe jedzenie przygotowane na Wielkanoc. Mieszkańcy w chustach lub obrusach przynosili obok tradycyjnych produktów także ziemniaki, które potem  sadzono w polu. Miało to spowodować duży urodzaj i uchronić zbiory. Z kolei płachy czy chusty były wykorzystywane potem podczas siewu zboża.

W niektórych miejscowościach regionu kultywowana jest  także tradycja, że mieszkańcy wsi zbierają się pod krzyżem lub w wyznaczonym miejscu i tam przyjeżdża do nich ksiądz, który święci pokarmy. Dawniej tym miejscem były dwory szlacheckie. Poświęcone pokarmy można było spożywać dopiero  po niedzielnej rezurekcji podczas śniadania wielkanocnego. Wcześniej obowiązywał post.

Źródło

2021-04-06T10:17:56+02:0006.04.2021|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda