Ziemniaki na talerzu w międzynarodowych smakach – przepisy na ziemniaczane potrawy

Ziemniaki to jeden z ulubionych obiadowych dodatków Polaków. Ale czy tylko Polaków? Ziemniaki są popularne na całym świecie, a w każdym zakątku kucharze podają je w innej formie. Sprawdź, jakie dania możesz wyczarować z kartofli.

 

Grecja, Chorwacja, Hiszpania i Turcja należą do najpopularniejszych kierunków podróży Polaków. Choć oddalone od siebie kilometrami, ze sobą oraz z Polską łączy je jedno – zamiłowanie do ziemniaków. By  zasmakować tamtejszych smakołyków z ‘patates’, nie trzeba od razu wyjeżdżać z kraju – można odtworzyć je w domowym zaciszu. Oto kilka przepisów inspirowanych ich narodową kuchnią, zaproponowanych przez uznanych szefów kuchni – Marcina Budynka i Andrzeja Polana, w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Grecja: musakas z bakłażana i ziemniaczanym beszamelem,
u nas ziemniaki gniecione z gulaszem i

Chorwacja: ośmiornica pieczona z ziemniakami i chlebem

Hiszpania: patatos mocho paprykowe, u nas ziemniaki z gara

Turcja: kumpir, czyli pieczony ziemniak z serem, pikantną kiełabasą i sałatką warzywną

Autor Paulina Janusz-Twardowska

Szczegóły i przepisy

2020-10-23T11:23:46+00:0017.11.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda