Bylina zielna z rodziny psiankowatych i jej bulwy nazywane są ziemniakami. Bulwy ziemniaka różnią się wielkością i kształtem, w zależności od odmiany, są okrągłe lub podłużne, wielkości jaja kurzego i ważą do pół kilograma. Kolor skórki ziemniaka jest prawie biały, piaskowy, różowy i czerwono-fioletowy, miąższ bulw jest biały, kremowy lub żółty. Ziemniaki kcal to 76 na 100 gramów produktu. Ojczyzną ziemniaka jest Ameryka Południowa, gdzie pożywne rośliny okopowe stosowano prawie 10 tysięcy lat temu. W niektórych częściach Boliwii nadal występują dzikie krzewy ziemniaczane. W Europie ziemniaki pojawiły się w połowie XVI wieku. Obecnie ziemniaki uprawiane są, jako roślina jednoroczna, w drugim roku pozostawia się im tylko nasiona. Ziemniaki zajmują jedno z czołowych miejsc na liście znanych i często spożywanych potraw.
Skład i użyteczne właściwości ziemniaków kcal, białka itd.
Ziemniaki kcal surowe (obrane) to ilość 71 dla średniej wielkości bulwy
Pozostałe parametry na 100 gram:
- Białka – 1,9 gram
- Tłuszcze – 0,1 gram
- Węglowodany – 16,8 gram
- Błonnik – 1,5 gram
Ziemniaki w większości składają się ze skrobi, zawierają doskonale zbilansowany zestaw aminokwasów, witamin z grupy B, C, H i PP, kwas foliowy. A także prawie wszystkie przydatne minerały: potas, wapń, magnez, cynk, selen, miedź i mangan, żelazo, chlor i siarka, jod, chrom, fluor, molibden, boru i wanadu, cyny i tytanu, krzemu, kobaltu, niklu i glin, fosforu i sodu.
Korzyści zdrowotne z ziemniaków
Ziemniaki pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają tworzeniu się blaszek cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych. Zawarty w produkcie błonnik nie jest agresywny i nie podrażnia ścianek żołądka, dlatego gotowane ziemniaki są zawarte w jadłospisie osób cierpiących na zapalenie żołądka i wrzody. Ziemniaki są przydatne dla osób, które mają schorzenia związane z zaburzeniami metabolicznymi, ponieważ produkt w organizmie działa jak alkalia, neutralizując działanie kwasów. Dlatego dania ziemniaczane polecane są osobom z zapaleniem stawów i dną moczanową, chorobami nerek.
Najbardziej przydatne ziemniaki są gotowane w skórkach lub pieczone, praktycznie wszystkie witaminy i minerały są zachowane w takim produkcie. Puree z gorących ziemniaków jest doskonałym kompresem na kaszel, a także pomogą przy egzemie i chorobach zapalnych skóry. Surowe ziemniaki, starte na tarce, stosuje się na oparzenia, grzyby i różycę, działają leczniczo. Ziemniaki zawierają dużą ilość soli potasowych, które pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu człowieka.