Ziemniak warzywem przyszłości

Ziemniak ma więcej witaminy C niż jabłka, a zarazem pięć razy mniej kalorii niż często goszczące na naszych stołach makarony i kasze. Niepozorny ziemniak to warzywo zdrowe i lekkostrawne. Uczeni przekonują, że dzięki innowacyjnym uprawom będzie jednym z nielicznych warzyw, które zdołają przetrwać kryzys klimatyczny.

Niepozorny ziemniak jest skarbnicą witamin i mikroelementów. Zawiera prawie wszystkie istotne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Posiada mnóstwo witaminy C, której ma w sobie więcej nawet niż jabłka. Ziemniak obfituje także w obniżający ciśnienie krwi potas, magnez oraz usprawniający przemianę materii błonnik. Jest on zarazem lekkostrawny i niskokaloryczny – w 100 gramach znajduje się zaledwie 77 kalorii, co czyni ziemniaka pięć razy mniej kalorycznym produktem niż choćby popularne makarony i kasze. Pod względem prozdrowotnych właściwości, ziemniak zdaje się warzywem bezkonkurencyjnym w porównaniu z jakąkolwiek inną jadalną rośliną.

Tworzenie innowacyjnych upraw i nowych gatunków odpornych na zmiany klimatyczne i wykazujących szczególnie pożądane cechy, takie jak tolerancja na mróz, suszę i wzrost temperatury, mogą sprawić, że ziemniak – roślina będąca skarbnicą witamin i mikroelementów – stanie się warzywem przyszłości.

Źródło

2020-03-06T11:55:18+01:0015.04.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda