Ziemniak to roślina uprawna, która charakteryzuje się wielostronnym użytkowaniem. Co zrobić, by uzyskać wysoki plon tej rośliny? W wywiadzie z Markiem Musielakiem, Przewodniczącym Komisji Hodowli Roślin i Nasiennictwa Polskiej Federacji Ziemniaka spróbujemy odpowiedzieć na niektóre pytania.
Kierunki użytkowania ziemniaków
Bulwy ziemniaka mogą być wykorzystane w wielu kierunkach, jak: konsumpcja bezpośrednia, przetwórstwo spożywcze (chipsy, frytki, płatki, susz), do produkcji skrobi i etanolu. Jakich błędów powinniśmy unikać, by uzyskiwać wysokie plony? Czym się kierować w wyborze kierunku produkcji?
Rolnik zastanawia się, który kierunek użytkowania wybrać. Co powinien wziąć pod uwagę na samym początku?
MM – Rolnik, znając doskonale swoje warunki gospodarstwa, może zadecydować o wyborze kierunku uprawy ziemniaka. Musi w szczególności wziąć pod uwagę: ukształtowanie pól, bonitację gleb, zasobność gleby w składniki pokarmowe, wielkość posiadanej siły roboczej i specjalistycznego sprzętu, warunków i możliwości przechowalniczych.
Biorąc te punkty pod uwagę i uwzględniając jakiekolwiek braki, musi mieć świadomość o różnej skali nakładów, a więc trzeba wiedzieć, jak wysokimi środkami finansowymi dysponujemy. Dodatkowo powinniśmy stosować odmiany o podwyższonej odporności na choroby, używać do sadzenia tylko zdrowych sadzeniaków, stosować nawozy wieloskładnikowe o spowolnionym działaniu. Natomiast to, czego z pewnością nie powinniśmy robić to: wprowadzać w swoich gospodarstwach uproszczeń w zmianowaniu i w przygotowaniu gleby do uprawy ziemniaka, eliminować nawożenia obornikiem, stosować nieuzasadnionych często przebiegiem pogody zbyt wielu zabiegów przeciw zarazie ziemniaczanej oraz stosować nadmiernie wczesnego sadzenia. Namawiam również do korzystania z systemu monitorującego pojawienie się zarazy ziemniaka i wspomagającego decyzje o ochronie.
Czy w każdym gospodarstwie mogą się spełnić wszystkie kierunki użytkowania? Jak to wygląda z punktu widzenia wielkości gospodarstwa?
– Ilość areału przeznaczonego pod sadzenie ziemniaków będzie w znacznym stopniu decydowało o wyborze kierunków uprawy. Gospodarstwa o mniejszych powierzchniach wybierają uprawę tylko jednego kierunku, głównie ziemniaka jadalnego w uprawie tradycyjnej lub ekologicznej. Decydują się również na stosunkowo „prostą uprawę” ziemniaka skrobiowego. Natomiast większe obszarowo gospodarstwa specjalizują się przeważnie w kilku kierunkach np. ziemniak frytkowy lub chipsowy plus ziemniak skrobiowy, lub jadalny oraz ziemniak nasienny plus jadalny i skrobiowy. Są to ekonomicznie uzasadnione działania, ponieważ w razie „odpadów” z ziemniaka frytkowego czy chipsowego możemy przeznaczyć je na produkcję skrobi. Odsorty z ziemniaka nasiennego i jadalnego o podwyższonej zawartości skrobi również przeznaczamy do przemysłu skrobiowego lub na gorzelnię.
Szczegóły