Zaraza ziemniaka – charakterystyka i zwalczanie

Ziemniak, pod względem wielkości obszaru upraw, jest trzecią (po życie i pszenicy), najpopularniejszą rośliną uprawną w Polsce. Mimo że nie jest warzywem szczególnie wymagającym, to jednak zbyt wilgotna gleba w pierwszych etapach wzrostu może wpłynąć na nie bardzo niekorzystnie. Jak inne warzywa, ziemniaki są atakowane przez choroby, którym na szczęście można zapobiegać i skutecznie je zwalczać.

Zaraza ziemniaka

Jest to jedna z najgroźniejszych chorób ziemniaka występujących w Polsce. Wywołują ją organizmy grzybopodobne – Phytophtora infestans, którymi warzywo może zostać zarażone nie tylko na polu, ale również w przechowalniach, gdzie ziemniaki są magazynowane.

Alternarioza ziemniaka

Alternarioza to inaczej sucha plamistość liści ziemniaka, często skutkująca ich zamieraniem. Wywoływana jest przez Alternaria solani – grzyba, który może nawet porazić bulwy ziemniaków, przez co będą się słabo przechowywać.

Odpowiednia profilaktyka może uchronić przed stratami w plonach, dlatego warto podjąć szereg różnorodnych działań.

Szczegóły

2019-12-05T11:41:29+01:0031.12.2019|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda