Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwarzania i dystrybucji oraz przygotowywania do spożycia. Zanieczyszczenia żywności klasyfikowane są jako fizyczne, chemiczne i biologiczne.
Zanieczyszczenia biologiczne to mikroorganizmy i produkty ich przemiany materii, pasożyty oraz szkodniki magazynowe i ich odchody czy obumarłe szczątki, powodujące nieprzydatność do spożycia oraz wywołujące niebezpieczne dla zdrowia i życia choroby. O dopuszczalnym poziome występowania zanieczyszczeń biologicznych w żywności informuje „Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 30 kwietnia 2004 roku w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności”. Jakie więc wyróżnia się zanieczyszczenia biologiczne żywności oraz dlaczego są groźne dla naszego zdrowia?
Źródła zanieczyszczeń biologicznych żywności
Do najczęstszych przyczyn zanieczyszczeń biologicznych żywności należą:
– brak lub niewłaściwa higiena uprawy roślin i hodowli zwierząt, zbiorów, transportu, przechowywania, pakowania oraz przetwarzania i dystrybucji,
– nieodpowiednie nawożenie gleby np. fekaliami ludzkimi,
– krzyżowanie się dróg „czystych” (rozdrabnianie, gotowanie, pakowanie) i „brudnych” (mycie, obieranie) przetwarzania surowców i półproduktów w zakładach produkcyjnych,
– nieodpowiednie przechowywanie gotowych produktów.