Wymagania nawozowe ziemniaka – nawożenie azotem

Jednym z głównych zabiegów agrotechnicznych w uprawie ziemniaka, mających wpływ na wysokość i jakość plonu bulw jest nawożenie. Dawki nawozów muszą być dostosowane do zasobności gleby w składniki pokarmowe oraz do wymagań pokarmowych uprawianej odmiany. W uprawie ziemniaka zastosowanie mają nawozy mineralne oraz naturalne. Jednak ze względu na brak w większości gospodarstw produkcji zwierzęcej  stosuje się przeważnie tylko nawozy mineralne.

Ziemniaki mają wysokie wymagania pokarmowe.

Prawidłowe nawożenie ziemniaków jest jednym z najważniejszych czynników nowoczesnej technologii uprawy kształtującym wielkość i jakość plonu bulw oraz minimalizującym zagrożenia powodowane przemieszczaniem się składników nawozowych do powierzchniowych wód gruntowych.

Największe znaczenie w kształtowaniu plonów bulw odgrywa nawożenie azotem. Spośród wszystkich makroelementów azot uważany jest za najbardziej plonotwórczy pierwiastek. Wywiera on największy wpływ nie tylko na wysokość plonu ale również na jego jakość oraz skład chemiczny bulw. Azot wpływa korzystnie na wielkość bulw ziemniaka oraz powoduje wzrost zawartości białka.

Należy pamiętać, że zbyt późne zastosowanie azotu przedłuża wegetację, opóźnia wykształcenie i korkowacenie skórki na bulwie, przez co zwiększa się podatność bulw na uszkodzenia mechaniczne podczas zbioru. Może mieć to również negatywny wpływ na jakość bulw przez zmniejszenie zawartości suchej masy i skrobi oraz wzrost gromadzenia azotanów w bulwach.
Zbyt późne i w niewłaściwej formie stosowanie azotu mineralnego może też skutkować niepełnym jego wykorzystaniem przez rośliny ziemniaka, co może być przyczyną przemieszczenia części tego składnika do głębszych warstw gleby, stanowiąc zagrożenie zanieczyszczenia wód gruntowych azotanami po zbiorze bulw. Uzupełniającą dawkę azotu najlepiej zastosować w formie saletrzanej lub saletrzano-amonowej (saletra amonowa, saletrzak), które są znacznie szybciej pobierane przez rośliny niż azot w formie amidowej (mocznik).

Szczegóły

2019-10-25T10:47:21+02:0018.11.2019|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda