O niedoborze ryboflawiny mogą świadczyć popękane kąciki ust, zmęczenie, problemy z oczami czy wypadanie włosów. Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.
Ryboflawina jest kluczowym składnikiem koenzymów zaangażowanych we wzrost komórek, produkcję energii i rozkład tłuszczów, sterydów oraz leków. Bierze udział w procesach utleniania i redukcji oraz przemianach witaminy B6 i kwasu foliowego do form koenzymatycznych. Współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wraz z witaminą A odpowiada za dobry stan błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, skóry oraz nabłonka naczyń krwionośnych. Uczestniczy też w przemianach aminokwasów i lipidów. Ważną rolę odgrywa także w funkcjonowaniu oczu, jej brak może wywołać światłowstręt.
Największą zawartość ryboflawiny mają popularne zwłaszcza wśród wegan oraz wegetarian płatki drożdżowe, a także serca wieprzowe, wątroby z kurczaka, wieprzowe i wołowe oraz zwykłe drożdże piekarskie. Jednak do podstawowych jej źródeł w diecie należą mleko i jego przetwory, ponieważ są często spożywane. Dobrymi jej źródłami są także ziemniaki, fasola i inne nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe, migdały i szpinak.