UE: Niemcy liderem w produkcji ziemniaków

Pomimo suszy, Niemcy utrzymały w ubiegłym roku wiodącą pozycję w Unii Europejskiej pod względem produkcji ziemniaków, ze zbiorami w wysokości 8,9 mln ton. Kolejne miejsca zajęły Francja, Polska i Holandia.

Jak podała Federalna Instytucja Rolnictwa i Żywności (BLE), w sezonie gospodarczym 2017/2018 każdy obywatel niemiecki spożywał średnio 60,4 kg ziemniaków. Spożycie świeżo gotowanych ziemniaków ma tendencję do zmniejszania się, podczas gdy wzrasta spożycie gotowych produktów ziemniaczanych.

Według BLE Niemcy były również liderem ekologicznej uprawy ziemniaków w Unii Europejskiej w 2018 r. Areał ten wynosił 8976 hektarów. Było to 32 proc. całkowitej powierzchni uprawy w UE wynoszącej 28 300 hektarów ziemniaków ekologicznych.

Źródło

2019-09-27T13:25:23+00:0009.10.2019|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda