Światowy Dzień Owoców i Warzyw – 16 października – iluminacja Pałacu Kultury i Nauki

Na wniosek organizacji reprezentujących branżę owocowo – warzywną, w tym Polskiej Federacji Ziemniaka, Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy wyraził zgodę na uświetnienie obchodów Światowego Dnia Owoców i Warzyw przypadającego na 16 października br. iluminacją Pałacu Kultury i Nauki pięcioma kolorami świateł, które to charakteryzują grupy kolorystyczne owoców i warzyw:

Żółty (np. marchew, dynia, sok marchwiowy)
Czerwony (np. pomidory, czerwone jabłka, czereśnie, wiśnie, truskawki, papryka)
Zielony (np. szpinak, sałata, brukselka, ogórek, agrest, szparagi)
Fioletowy (np. bakłażan, aronia, czarne porzeczki, borówki, ciemne winogrona)
Biały (np. ziemniak, cebula, por, pieczarki, czosnek, kapusta, cykoria)

Iluminacja rozpocznie się 16 października o godzinie 19:00 Pałac Kultury będzie podświetlany w sekwencji i kolory będą się pojawiać jeden po drugim co kilkadziesiąt sekund.

Zachęcamy do włączenia się w działania promocyjne szczególnie mając na uwadze pilną potrzebę zwiększenia świadomości na temat właściwości żywieniowych oraz zdrowotnych owoców, warzyw i ich przetworów w tym soków, a także konieczności budowy zdrowej diety w oparciu o te produkty.

 

2020-10-11T21:06:01+02:0011.10.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda