Można rzec, że badaczom udało się uzyskać ziemniaka znacząco ograniczającego problemy związane z jego uprawą i przetwórstwem. Korzyści z uprawy takich odmian wydają się przeogromne, i to na wielu płaszczyznach. Wydawałoby się, że nic, tylko przyklasnąć takim projektom. Niestety fakt, iż są to ziemniaki GM, powoduje, że być może nigdy na naszych polach i stołach nie pojawią się ulepszone odmiany.
Na drodze stoi bardzo skomplikowany, kosztowny i upolityczniony proces dopuszczania nowych roślin GM na rynek europejski, który w praktyce uniemożliwia komercjalizację osiągnięć naukowców. Badacze z The Sainsbury Laboratory nie poddają się i już działają w kierunku autoryzacji uzyskanych roślin.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności
Zgoda