Polskie rolnictwo opiera się przede wszystkim na hodowli konwencjonalnej, gdzie uprawiane są: pszenica, żyto, jęczmień, owies i mieszanki zbożowe, pszenżyto, kukurydza na ziarno, ziemniaki, buraki cukrowe, rzepak, warzywa oraz owoce. Choć w naszym kraju dominuje tradycyjna forma upraw, to w przestrzeni społecznej pojawia się coraz więcej inicjatyw ułatwiających pozyskanie żywności z ekologicznych upraw.
Wśród alternatywnych form konsumpcji znaleźć możemy:
- Kooperatywy spożywcze (inicjatywa konsumentów, którym zależy na pozyskaniu lokalnej żywności przy jednoczesnym budowaniu sprawiedliwej relacji z rolnikiem lub producentem)
- Farmy miejskie (inicjatywy ogrodnicze, które hodują warzywa oraz owoce na terenach miejskich. Umożliwiają bezpośredni kontakt rolników z konsumentem, dostęp do świeżych, sezonowych produktów)
- Ekologiczne targi żywności (miejsca, gdzie można znaleźć produkty polskich producentów, z małych manufaktur, od lokalnych firm rodzinnych)
- Rolnictwo Wspierane przez Społeczność (model współpracy między konsumentami a producentami żywności opierający się na kontakcie osobistym, zaufaniu i obustronnym zaangażowaniu)
Korzystanie z alternatywnych form ma wiele zalet. Produkty, które kupujemy są przede wszystkim świeże, zdrowe i sprawdzone. Dodatkowo to również świetny sposób na poznanie lokalnych wytwórców i nawiązanie z nimi bardziej bezpośredniego i stałego kontaktu. To także możliwość uczestniczenia w spotkaniach i wydarzeniach związanych z produkcją żywności, gdzie można poznać społeczność lokalną.
Źródło: Ekokonsument