Rynek spożywczy w Polsce i jego alternatywne formy

Polskie rolnictwo opiera się przede wszystkim na hodowli konwencjonalnej, gdzie uprawiane są: pszenica, żyto, jęczmień, owies i mieszanki zbożowe, pszenżyto, kukurydza na ziarno, ziemniaki, buraki cukrowe, rzepak, warzywa oraz owoce. Choć w naszym kraju dominuje tradycyjna forma upraw, to w przestrzeni społecznej pojawia się coraz więcej inicjatyw ułatwiających pozyskanie żywności z ekologicznych upraw.

Wśród alternatywnych form konsumpcji znaleźć możemy:

  • Kooperatywy spożywcze (inicjatywa konsumentów, którym zależy na pozyskaniu lokalnej żywności przy jednoczesnym budowaniu sprawiedliwej relacji z rolnikiem lub producentem)
  • Farmy miejskie (inicjatywy ogrodnicze, które hodują warzywa oraz owoce na terenach miejskich. Umożliwiają bezpośredni kontakt rolników z konsumentem, dostęp do świeżych, sezonowych produktów)
  • Ekologiczne targi żywności (miejsca, gdzie można znaleźć produkty polskich producentów, z małych manufaktur, od lokalnych firm rodzinnych)
  • Rolnictwo Wspierane przez Społeczność (model współpracy między konsumentami a producentami żywności opierający się na kontakcie osobistym, zaufaniu i obustronnym zaangażowaniu)

Korzystanie z alternatywnych form ma wiele zalet. Produkty, które kupujemy są przede wszystkim świeże, zdrowe i sprawdzone. Dodatkowo to również świetny sposób na poznanie lokalnych wytwórców i nawiązanie z nimi bardziej bezpośredniego i stałego kontaktu. To także możliwość uczestniczenia w spotkaniach i wydarzeniach związanych z produkcją żywności, gdzie można poznać społeczność lokalną.

Źródło: Ekokonsument

szczegóły

2021-02-17T12:55:23+01:0016.03.2021|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda