Raport: Produkujemy więcej owoców ekologicznych, mniej -warzyw i ziemniaków

Według stanu na 31 grudnia liczba producentów ekologicznych w Polsce wynosiła odpowiednio 21 400 w 2017 r. oraz 20 549 w 2018 r. W 2017 r. odnotowano zmniejszenie liczby producentów ekologicznych o 8,4%, w porównaniu do 2016 r., a w 2018 r. liczba producentów ekologicznych zmniejszyła się o 4,0%, w stosunku do stanu z 2017 r. – wynika z raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017 – 2018, opublikowanego przez IJHARS.

Analizując dane dotyczące liczby producentów ekologicznych, lata 2017 i 2018 były kolejnymi po latach 2014 i 2015, w których odnotowano spadek liczby producentów ekologicznych ogółem.

Uprawy sadownicze i jagodowe, warzywa, rośliny strączkowe na suche nasiona, rośliny przemysłowe i ziemniaki obejmowały łącznie 23,6% powierzchni ekologicznych użytków rolnych.

W porównaniu do 2017 r., w 2018 r. zwiększyła się powierzchnia zajmowana przez uprawy owoców (22 061,3 ha) oraz zmniejszyła się powierzchnia upraw ziemniaków (1123,5 ha).

Źródło

2019-12-10T09:54:37+01:0010.01.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda