Pulpa ziemniaczana jest pozostałością z produkcji skrobi ziemniaczanej. Zawiera znaczne ilości włókna i resztki skrobi oraz związki mineralne. Znalazła swoje zastosowania jako pasz dla świń oraz bydła opasowego np. w żywieniu na mokro.
Przy stosowaniu pulpy trzeba pamiętać o zapewnieniu odpowiedniego źródła białka. Można ją skarmiać na świeżo oraz jako po zakiszeniu. Pulpa ziemniaczana jest zbliżona pod względem energetycznym do kiszonki z kukurydzy i jest tańszą paszą.
Może być również użyta do wyłożenia kiszonki zamiast folii. Taki sposób przykrycia konserwuje zakiszany materiał – pulpa ziemniaczana dokładnie uszczelnia wszystkie luki. Dzięki temu zmniejszamy zużycie plastiku, co jest konieczne w obecnych czasach. Ponadto to tańsze rozwiązanie, niż folie.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności
Zgoda