Produkcja rolna w kraju poleciała w dół

W 2019 roku – po dwóch latach wzrostu – odnotowano w Polsce 3 proc. spadek produkcji rolniczej liczonej w cenach stałych. Zmniejszyła się zarówno wytwórczość roślinna i zwierzęca – wynika z raportu GUS.

Na wynik produkcji roślinnej wpłynął spadek zbiorów owoców z drzew w sadach o ok. 13 proc., owoców z plantacji jagodowych oraz krzewów owocowych w sadach o ok. 16 proc. i ziemniaków o ok. 12 proc.

Spadek produkcji zwierzęcej był wynikiem zmniejszenia wolumenu produkcji głównie żywca wieprzowego (o ok. 5 proc.).

Natomiast wartość globalnej produkcji rolniczej w cenach bieżących wzrosła w stosunku do 2018 r. o 7 proc. w wyniku wzrostu zarówno produkcji roślinnej (o ok. 12 proc.), jak i zwierzęcej (o ok. 3 proc.).

Według GUS, „na wzrost wpłynęły, poza zmianami wolumenu produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zmiany cen produktów rolnych skorelowane z krajową podażą i zmianami cen zachodzącymi na zagranicznych, przede wszystkim unijnych rynkach rolnych”.

Wartość produkcji towarowej w cenach bieżących była wyższa niż przed rokiem.

W 2019 r. wzrosła powierzchnia zasiewów m.in. pszenicy – o 3,9 proc., rzepaku i rzepiku – o 3,6 proc., ziemniaków – o 4,1 proc., kukurydzy na ziarno – o 3,1 proc. Istotnie natomiast zmniejszyła się powierzchnia upraw warzyw gruntowych – aż o 10,6 proc.

GUS zwraca uwagę, że część gospodarstw rolnych, tych najmniejszych i największych nie mogłoby funkcjonować bez unijnych dopłat, ale inne są w stanie wytworzyć dochód bez korzystania z dopłat, zwłaszcza dotyczy to gospodarstwa o średniej i dużej wielkości ekonomicznej.

Źródło

2020-08-18T13:23:18+00:0008.09.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda