Produkcja przetworów warzywnych będzie rosnąć

Produkcja przetworów warzywnych będzie rosnąć. Tak wynika z prognoz GUS na sezon 2019/2020. Pomimo niskich zbiorów w kończącym się okresie, zwłaszcza na rynku mrożonek występują silne bodźce napędzające przetwórstwo. Na bardzo wysokim poziomie pozostaje eksport, ale popyt na przetwory na bazie warzyw silnie wzrasta także na rynku krajowym.

Rozwija się także przetwórstwo ziemniaków. Susza w Polsce w 2019 r. ograniczyła ich plonowanie. Spodziewane są zbiory na poziomie ok. 7,32 mln t, czyli o ok. 0,15 mln t mniej niż w poprzednim sezonie wedle szacunków IERiGŻ. Można więc zakładać, że krajowy ziemniak będzie dość drogi, choć na uwadze należy mieć także wysokie plonowanie tego gatunku w krajach Europy Zachodniej. Pomimo urodzaju na zachodzie kontynentu ceny w kontraktach terminowych i w transakcjach zawieranych na wolnym runku a także w imporcie powinny wzrosnąć, być może nawet dość znacznie. Stawki za ziemniaki kierowane do przetworzenia spożywczego na podstawie uprzednio zawartych umów kontraktacyjnych zostały już wcześniej ustalone. Ich wysokość zdaje się spełniać oczekiwania plantatorów.

źródło

2019-10-30T09:40:10+01:0027.11.2019|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda