Preparat ze skrobi ziemniaczanej – Uniwersytet w Częstochowie ma patent, który może pomóc w zwalczaniu otyłości
Preparat ze skrobi ziemniaczanej – Uniwersytet w Częstochowie ma patent, który może pomóc w zwalczaniu otyłości
W Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie rozpoczęły się badania kliniczne badania preparatu, opracowanego przez naukowców Uniwersytetu Przyrodnoczo-Humanistycznego im. J. Długosza w Częstochowie, który może pomóc w zwalczaniu otyłości przede wszystkim wśród dzieci.
W Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie rozpoczęły się badania kliniczne badania preparatu, opracowanego przez naukowców Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego im. J. Długosza w Częstochowie, który może pomóc w zwalczaniu otyłości przede wszystkim wśród dzieci.
Projekt nosi długą nazwę„Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji przetworów warzywno-owocowych nowej generacji wzbogaconych błonnikowym preparatem ze skrobi ziemniaczanej o właściwościach prebiotycznych z przeznaczeniem dla dzieci i młodzieży” i jest najdroższy w historii IJD – 7,5 mln zł.
Nad preparatem naukowcy UJD pracowali 10 lat. Przeszedł badania laboratoryjne, w tym na zwierzętach. Uczelnia ma na niego patent.
W Centrum Zdrowia Dziecka rozpoczęły się badania kliniczne na grupie 80- 100 dzieci. Cykl badań jest podzielony na etapy: 3 miesiące badań przed podaniem preparatu, 6 miesięcy podawania preparatu i 3 miesiące badań po podaniu preparatu.
Badania kliniczne potrwają do końca 2022 roku. Po pozytywnych zakończeniu badań wejścia na rynek produktu można się spodziewać w 2025 roku.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności
Zgoda