USŁUGI PRAWNE
Cena usługi opiniowania umowy kontraktacji:
-
dla członka Polskiej Federacji Ziemniaka wynosi 100zł netto za godzinę pracy,
-
dla podmiotów niezrzeszonych 150zł netto za godzinę pracy.
Warunki świadczenia usług podlegają indywidualnemu ustaleniu z przedstawicielami Kancelarii.
Dane kontaktowe do osoby koordynującej świadczenie usług:
radca prawny Paweł Kasiak, nr tel: 793-189-533
e-mail: biuro@sgk-kancelaria.pl
www.sgk-kancelaria.pl
Współpraca z Towarzystwem Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”
Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW” podpisało z Polską Federacją Ziemniaka porozumienie w sprawie utworzenia związku wzajemności członkowskiej.
Strony porozumienia zobowiązały się do współdziałania w zakresie propagowania idei ubezpieczeń wzajemnych. Ponadto ustalone zostały zasady wspólnego działania w celu umożliwienia członkom Polskiej Federacji Ziemniaka korzystanie z wzajemnej ochrony ubezpieczeniowej świadczonej przez TUW „TUW”.
Projekty aktów prawnych
dostępne są w Rządowym Procesie Legislacyjnym (RPL) Rządowego Centrum Legislacji, Wnioskodawca Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: legislacja.rcl.gov.pl
MRiRW – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ubezpieczenia upraw rolnych i zwierząt gospodarskich w 2019 r.
Projekt rozporządzenia w sprawie produkcji i udostępniania na rynku materiału przeznaczonego do reprodukcji roślin
Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Projektowane stawki płatności bezpośrednich za 2019 r.
Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej ziemniaków wczesnych i ziemniaków jadalnych. Załącznik do Rozporządzenia Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. (Dz. U. Nr 199, poz. 1900)
L.p. | Wymagania jakościowe | Ziemniaki wczesne | Ziemniaki jadalne |
1. | Wielkość bulw: | ||
minimalna średnica bulw okrągłych i okrągłoowalnych | poprzeczna 28 mm | poprzeczna 35 mm | |
minimalna średnica bulw podłużnych | porzeczna 28 mm | poprzeczna 35 mm a podłużna 2 razy większa od poprzecznej |
|
2. | Maksymalny udział wagowy bulw: | ||
1) zazieleniałych | do 1% | pkt. 1) i 2) łącznie do 2% | |
2) z wadami wewnętrznymi | nie dotyczy | ||
3) porażonych zgnilizną | do 1% | do 1% | |
4) zanieczyszczonych mineralnie lub organicznie | do 2% | do 1% | |
5) o mniejszej średnicy niż określono dla bulw wymienionych w lp. 1 | do 3% (nie mniejszej jednak niż 15 mm) |
do 2% (nie mniejszej jednak niż 28 mm) |
|
6) porażonych parchem zwykłym | nie dotyczy | do 3% | |
7) uszkodzonych | do 2% | do 3% | |
8) niekształtnych | nie dotyczy | do 3% | |
9) niedojrzałych | nie dotyczy | do 2% | |
10) innych odmian | do 2% | do 2% | |
3. | Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt.1 i 3-5 | do 5% | nie dotyczy |
4. | Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt. 1-7 | nie dotyczy | do 6% |
5. | Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 | nie dotyczy | do 8% |
6. | Bulwy: | ||
1) porośniete kiełkami | nie dotyczy | nie dopuszcza się | |
2) nadmiernie zawilgocone na powierzchni | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się | |
3) zaperzone11) | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się | |
4) zapleśniałe12) | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się | |
5) zamarznięte13) | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się | |
6) zanieczyszczone środkami ochrony roślin14) | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się |
Objaśnienia:
1) bulwy o zielonej barwie występującej:
a) w przypadku ziemniaków wczesnych — na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, którą można usunąć przy zwykłym obieraniu,
b) w przypadku ziemniaków jadalnych — na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, sięgającej w głąb miąższu powyżej 5 mm;
2) bulwy z rdzawą, czarną, szarą plamistością oraz z pustowałością serc;
3) bulwy porażone suchą zgnilizną [Fusarium sp., Alternaria sp.], gangreną [Phoma foveata], mokrą zgnilizną [Erwinia (Pectobacterium) carotovora (Jones) Holland.,Bacillus sp., Clostridium sp., Pseudomonas sp.], zarazą ziemniaka [Phytophthora infestans de Bary] itp.;
4) bulwy zanieczyszczone grudkami ziemi, kamieniami;
5) bulwy zanieczyszczone częściami tętów, słomy, chwastów, obłamanych kiełków;
6) bulwy pokryte plamami, których łączna powierzchnia jest większa niż 1/4 powierzchni bulwy [Streptomyces scabies (Thaxt) Waksem. Et Henr. Syn. Actinomyces scabies (Thaxt) Guss];
7) bulwy uszkodzone mechanicznie lub przez szkodniki:
a) w przypadku ziemniaków wczesnych — na głębokość większą niż 3,5 mm lub bulwy z ptytszymi uszkodzeniami występującymi na powierzchni większej niż 1/5 bulwy,
b) w przypadku ziemniaków jadalnych — na głębokość większą niż 5 mm;
8) bulwy:
a) zdeformowane — wyraźnie różniące się od typu odmianowego,
b) dzieciuchowate — z wtórnymi naroślami,
c) wrzecionowate — zakończone stożkowo przy stolonie;
9) bulwy o łuszczącej się, nieskorkowaciałej skórce, która na skutek lekkiego potarcia palcem złuszcza się;
10) bulwy określonej odmiany, których jednolitość określa się organoleptycznie na podstawie kształtu, głębokości oczek, barwy skórki i barwy miąższu na przekroju;
11) bulwy pozbawione turgoru, z oznakami więdnięcia, z widocznym zaciemnieniem miąższu na przekroju, rozciągającym się między powierzchnią bulwy a pierścieniem wiązek przewodzących, niekiedy sięgającym w głąb miąższu, a czasami z pękającym miąższem;
12) bulwy pokryte pleśnią na części lub całej powierzchni;
13) bulwy, w których po skaleczeniu skórki paznokciem lub na przekroju wyczuwa się kryształki lodu, lub bulwy miękkie, z których wycieka woda; na przekroju tkanki zdrowej i obumarłej tworzy się strefa zaciemniona lub nieregularna szczelina;
14) bulwy z pozostałością środków ochrony roślin w formie stałej, ciekłej lub z pozostałością obcych zapachów.
Przykładowe wymagania surowcowe przemysłu skrobiowego
Wymagania jakościowe | Według zakładów przemysłowych |
Wielkość bulw (minmalna średnica bulw) | >28 mm |
Maksymalny udział bulw z wadami: | |
1) bulwy drobne o średnicy poniżej 28 mm: | |
25–30% | zmniejszenie ciężaru netto o 10% |
31–40% | zmniejszenie ciężaru netto o 15% |
41–50% | zmniejszenie ciężaru netto o 20% |
>50% | partie nie są przyjmowane |
2) bulwy nadgniłe, zgniłe, nadmarznięte i zamarznięte oraz porażone chorobami | 3% |
3) bulwy silnie uszkodzone | 15% |
4) bulwy z pozostałościami środków ochrony roślin, z obcym zapachem, z zaperzeniami, z kawałkami szkła, metalu, koksu i węgla | dyskwalifikacja partii |
Zawartość skrobi | min. 13% |
Preferowane odmiany | skrobiowe z różnych grup wczesności |
Źródło: IHAR—PIB, Oddział Jadwisin
Przykładowe wymagania jakościowe ziemniaków do przetwórstwa spożywczego
Wymagania jakościowe | Produkty | |||||
susze z ziemniaków | smażone | konserwowane | ||||
Kształt bulw | okrągłe do owalnych | podłużne do owalnych | okrągłe do okrągłoowalnych | okrągłe do owalnych | ||
Zawartość skrobi (%) | 15–19 | ok. 16 | 14–17 | 16–20 | 12–14 | |
Zawartość cukrów redukujących | <0,25 | 0,5 | 0,15 | ?0,5 | ||
Zawartość sumy cukrów (%) | <1 | |||||
Ciemnienie miąższu bulw surowych | możliwie najmniejsze | |||||
Ciemnienie miąższu bulw po ugotowaniu | cecha mniej ważna | bardzo małe | małe | cecha mniej ważna | bardzo małe | |
Typ kulinarny | BC-C | B-BC | B-BC | BC-C | A-AB | A-AB |
Smakowitość | dobra | bardzo dobra do dobrej | dobra | dobra | bardzo dobra do dobrej |