W polskim rolnictwie następuje coraz silniejsza specjalizacja gospodarstw przy postępującej koncentracji produkcji oraz nieprzerwane niemal od dwóch dekad zmniejszanie się liczby gospodarstw rolnych przy zachowaniu podobnego poziomu powierzchni użytków rolnych.
Według wstępnych wyników Powszechnego Spisu Rolnego w 2020 r., liczba gospodarstw rolnych ogółem wyniosła ok. 1,3 mln i zmniejszyła się o blisko 13%. Obserwowany spadek liczby gospodarstw rolnych, przy nieznacznym spadku powierzchni użytków rolnych, znalazł swoje odzwierciedlenie we wzroście średniej powierzchni użytków rolnych przypadającej na jedno gospodarstwo rolne o ok. 13%, tj. z 9,8 ha w 2010 r. do 11,1 ha w 2020 r.
Na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat w polskim rolnictwie zauważalny jest wyraźny wzrost średniej powierzchni gospodarstwa rolnego oraz zwiększanie się obsady zwierząt gospodarskich w gospodarstwie rolnym. Wraz ze specjalizacją gospodarstw rolnych postępuje także ich modernizacja. Jednak struktura polskich gospodarstw rolnych jest ciągle rozdrobniona, występuje bardzo znaczący odsetek gospodarstw małych, które nie produkują na rynek. Natomiast te duże i wyspecjalizowane jednostki dominują w wielu kategoriach produkcji rolnej (np. w produkcji zwierzęcej).
(rpf) jp / Źródło: GUS