Produkcja warzyw jest ważną gałęzią polskiego rolnictwa, a udział warzyw w wartości towarowej produkcji rolniczej wynosi około 11 procent. Polska jest największym unijnym producentem kapusty i buraków. Zajmuje drugie miejsce w produkcji ogórków (po Hiszpanii) i ziemniaków (po Niemczech) oraz trzecie w produkcji marchwi (po Niemczech i Wielkiej Brytanii) oraz kalafiorów (po Hiszpanii i Włoszech). Kraj jest czwartym producentem pomidorów i piątym producentem cebuli na rynku UE.
W latach 2015–2020 produkcja warzyw gruntowych w Polsce wahała się od 3,8 do 4,6 mln ton. Największy udział w zbiorach krajowych miał kapusta, marchew i cebula. Mniejszy udział miały: buraki, pomidory, ogórki i kalafiory.
Głównymi odbiorcami polskich warzyw są kraje Unii Europejskiej (w szczególności Niemcy, Wielka Brytania i Holandia) oraz z krajów spoza UE Ukraina i Białoruś. Polska eksportuje głównie cebulę, pomidory i kapustę.