Podczas kwarantanny warto jeść ziemniaki.

Podczas kwarantanny warto jeść ziemniaki. Są źródłem cennej witaminy wpływającej na odporność.

Ziemniaki to warzywo, które uwielbia cały świat. Co ciekawe, jest ono uważane, przez każdy z narodów za produkt regionalny. Na jego bazie możemy przygotować mnóstwo potraw. Szczególnie teraz, gdy spędzamy tyle czasu w domu, warto jeść go jeszcze więcej. To niepozorne warzywo jest źródłem ogromnych pokładów witaminy C.

Ziemniaki zadbają o naszą odporność, bo mają w sobie mnóstwo witaminy C, więcej niż jabłka czy cytryny. Oprócz tego są źródłem niczym niezastąpionych mikroelementów.

Teraz gdy z powodu kwarantanny spędzamy mnóstwo czasu w domu, możemy skupić się na gotowaniu. Ziemniak, to najlepsze warzywo, które możemy sobie teraz zaserwować. Jego najsłynniejsza postać, czyli smażone w głębokim oleju frytki odbierają mu skojarzenia ze zdrowiem i niską kalorycznością. Tymczasem to bardzo dietetyczne warzywo, które ma mniej kalorii niż makron czy kasza.

W ziemniaku – warzywie całego świata, znajdziemy między innymi: mnóstwo potasu, który obniża ciśnienie krwi, magnezu i błonnik. To warzywo jest lekkostrawne i bardzo niskokaloryczne. 

Szczegóły

2020-04-01T20:36:20+02:0001.04.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda