Osoby z cukrzycą typu 2 nie muszą unikać ziemniaków

Autorzy najnowszego badania doszli do wniosku, że osoby z cukrzycą typu 2 są bardziej skłonne do utrzymania poziomu glukozy we krwi w nocy, jeśli zamiast niskoglikemicznego ryżu basmati będą spożywać ziemniaki, czyli żywność o wysokim indeksie glikemicznym (HIG).

Osobom z cukrzycą typu 2 zaleca się unikanie jedzenia ziemniaków i innych pokarmów zawierających HCI ze względu na powszechne przekonanie, że taka żywność utrudnia kontrolowanie poziomu cukru we krwi, zwłaszcza w nocy, kiedy poziom może gwałtownie wzrosnąć z powodu chorób układu krążenia lub dysfunkcji śródbłonka. Jednak po raz pierwszy w dokładnie kontrolowanym badaniu klinicznym obejmującym 24 dorosłych pacjentów z cukrzycą typu 2 naukowcy byli w stanie wykazać, że indeks glikemiczny nie jest dokładnym markerem indywidualnej odpowiedzi glikemicznej na przyjmowanie pokarmu.

„Pomimo powszechnego stosowania, indeks glikemiczny nie może być uważany za odpowiedni sposób mierzenia wpływu żywności na odpowiedź glikemiczną” – powiedziała dr Brooke Devlin, główny badacz z Australian Catholic University w Melbourne. „Nasze badania wykazały, że inne czynniki również wpływają na odpowiedź glikemiczną, tj. czas posiłków, kombinacje posiłków itp.”

Uczestnicy badania jedli te same potrawy na śniadanie i lunch, ale losowo otrzymywali różne posiłki na obiad, które obejmowały obrane ziemniaki gotowane na trzy różne sposoby (gotowane, smażone i gotowane, a następnie chłodzone i podgrzewane), oraz ryż basmati. Od badanych regularnie pobierano próbki do badań krwi bezpośrednio po posiłkach i co 30 minut przez kolejne 2 godziny. Ponadto stale nosili glukometr, także w nocy, który mierzył poziom cukru we krwi. Badanie wykazało, że nie ma różnicy w odpowiedzi glikemicznej na wieczorne posiłki, czy to ziemniaki, czy ryż. Co więcej, ci, którzy jedli ziemniaki na obiad, mieli lepszą nocną reakcję glikemiczną niż ci, którzy jedli ryż.

„Odkrycia są sprzeczne z konwencjonalną opinią, że ziemniaki nie są odpowiednim pokarmem dla diabetyków” – mówi Devlin. „Nasze badania pokazują, że żywność o wysokim indeksie glikemicznym może być częścią zdrowego wieczornego posiłku bez wpływu na odpowiedź glikemiczną”.

Źródło

2020-10-30T14:18:30+00:0025.11.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda