O ile wzrosły ceny rolnicze, a o ile koszty ponoszone przez rolników?

Ubiegły rok zakończył się wysokimi cenami skupu żywca wieprzowego, lekkim odbiciem cen skupu bydła i pszenicy. Stosunkowo dobrze płacono za rzepak. Zdrożały jednak środki produkcji oraz pasze. Jeślibyśmy na ceny w rolnictwie spojrzeli z perspektywy ostatnich 20 lat, to w oczy rzuca się głównie wzrost cen środków produkcji, w tym również ziemi rolnej przy nieproporcjonalnie niskim wzroście cen surowców rolnych. To pokazuje, iż polskie rolnictwo nie mogłoby już funkcjonować bez dotacji.

W ciągu 20 lat zboża zdrożały o 90%, a np. mocznik o 300% i polifoska 8 o ponad 200%. Nieco inaczej zachowały się ceny rzepaku, głównie z powodu wykorzystania czarnych nasion na cele paliwowe. Rzepak na przestrzeni 20 lat zdrożał prawie trzykrotnie, aczkolwiek biorąc pod uwagę wzrost kosztów produkcji tego zboża opłacalność produkcji prawie się nie zmieniła.

Podobnie jak zboża kształtują się na przestrzeni lat ceny ziemniaków, bywały lata, w których cena tony bulw przekraczała średnio 500 zł/t (np. w 2013 r. za tonę płacono średnio 650 zł), ale było to spowodowane ekstremalnymi warunkami pogodowymi, które obniżyły plony, co w rezultacie nie wpłynęło na wzrost opłacalności.

Źródło

2020-01-08T11:00:59+00:0003.02.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda