Istnieje mit, że ziemniaki pomagają szybko przybrać na wadze. Nie jest to do końca prawdą: zawartość kalorii w gotowanych ziemniakach wynosi około 80-110 kilokalorii na 100 gramów. Sto gramów to waga przeciętnej bulwy. Jednocześnie w ziemniakach nie ma dużo gruboziarnistego błonnika, nie powoduje wzdęć i obrzęków.
W ziemniakach jest dużo potasu – 378 miligramów na 100 gramów, pomaga organizmowi pozbyć się zbędnej wody, sodu i toksyn. Jeśli nie ma wystarczającej ilości potasu, mogą wystąpić skurcze mięśni i zaburzenia rytmu serca. Wysoka zawartość magnezu wraz z potasem, ten pierwiastek śladowy pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi: obniża je, co jest przydatne u pacjentów z nadciśnieniem. Jednak same ziemniaki nie zmniejszają ciśnienia i nie mogą zastąpić leków przepisanych przez lekarza.
Wzmacnia kości
Ziemniaki są źródłem fosforu (50-60 miligramów na 100 gramów), od którego zależy metabolizm węglowodanów. Tkanki szkieletowe powstają z soli kwasu fosforowego. Brak fosforu u dziecka może powodować krzywicę.
Przeciw wirusom i dla zębów
Ponadto ziemniaki są bogate w witaminę C: 13 miligramów na 100 gramów. Wzmacnia ona naczynia krwionośne – od żył po naczynia włosowate, dostarcza wapń do zębów i pomaga zwalczać wirusy.