Opublikowane najnowsze miesięczne sprawozdanie na temat handlu rolno-spożywczego wskazuje na stabilny wzrost unijnego handlu rolno-spożywczego w 2020 r. Eksport produktów rolno-spożywczych z UE osiągnął wartość 184,3 mld euro (wzrost o 1,4 proc. w porównaniu z 2019 r.), natomiast import wzrósł do 122,2 mld euro (wzrost o 0,5 proc.). Wynikający z tego bilans handlowy na rok 2020 wyniósł nadwyżkę w wysokości 62 mld EUR, co oznacza wzrost o 3% w porównaniu z rokiem 2019.
Chiny, Szwajcaria oraz region Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej (MENA) były głównymi kierunkami wzrostu unijnego eksportu rolno-spożywczego w 2020 r. W przypadku Chin wartość eksportu wzrosła o 3,22 mld euro w porównaniu z 2019 r., dzięki wieprzowinie, pszenicy i żywności dla dzieci.
Eksport z UE do Wielkiej Brytanii wzrósł o 467 mln euro w porównaniu z 2019 r., a wśród głównych produktów znalazły się pszenica, makarony i ciasta. Wartość importu do UE ze Zjednoczonego Królestwa spadła jednak o 1,2 mld euro, przy czym szczególnie dotkliwie ucierpiały napoje spirytusowe i likiery.
Jeśli chodzi o kategorie produktów, eksport wieprzowiny i pszenicy znacznie wzrósł w porównaniu z 2019 r. Inne kategorie produktów, które osiągnęły dobre wyniki w 2020 roku to karma dla zwierząt, olej rzepakowy i słonecznikowy oraz makarony i ciasta. W 2020 r. spadła jednak wartość eksportu w przypadku napojów spirytusowych i likierów, wina, skór surowych i bawełny.
Pełne sprawozdanie jest dostępne online, a więcej informacji na temat polityki rolno-spożywczej można znaleźć tutaj.
Źródło: KE
szczegóły: foodfakty.pl/dane