Najlepsze patenty na ziemniaki – sprytne triki Joanny Jakubiuk

Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Pod bardzo różnymi postaciami – placki, kopytka, frytki, puree. Wiele z tych dań uznajemy za klasyki kuchni polskiej. Czas je trochę odświeżyć i urozmaicić. O pomoc poprosiliśmy więc specjalistkę, Joannę Jakubiuk, autorkę książki „Ziemniak”. Z jednej strony doradza nam kuchenne eksperymenty, z drugiej podaje sprawdzone sposoby, aby tradycyjne dania smakowały jeszcze lepiej.

Kupując ziemniaki warto także wybrać odpowiedni typ. Typ A to typ sałatkowy. Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, daje się łatwo pokroić w plastry, kostki, ósemki. Ziemniaki typu A doskonale nadają się do sałatek, smażenia i zup. Kostka lub plaster zostaje w całości po ugotowaniu lub usmażeniu. Ziemniaki typu A mają najczęściej wyraźny mocno żółty kolor miąższu .Typ B to typ ogólnoużytkowy, najbardziej uniwersalny. Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale pod naciśnięciem widelca lekko się rozgniata. To właśnie tego typu ziemniaki spożywamy najczęściej jako gotowane do obiadu, podawane do mięs i sosów. Wyjdą z nich dobre kopytka, kluski, knedle. Upiecze się smaczna babka ziemniaczana i kiszka. Typ C to typ mączysty. Ziemniaki zawierają najwięcej skrobi. Miąższ po ugotowaniu dobrze się rozsypuje. Ziemniaki tego typu najlepiej nadają się na frytki, placki, kluski. Są doskonałe na kremowe, gładkie puree.

Ziemniaków nie gotujemy w zimnej wodzie. Wrzucamy je dopiero na wrzątek, który lekko solimy.

Frytki z ziemniaków mogą zyskać zupełnie nowe oblicze, kiedy posypiemy je ulubionymi ziołami, sproszkowaną papryką ostrą czy wędzoną lub dodamy do nich starty parmezan czy posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.

Z kolei w połączeniu z bakaliami, kakao i skórką pomarańczową ugotowane ziemniaki stworzą aromatyczną masę, którą można uformować w słodkie trufle które do złudzenia będą przypominać i smakować jak czekoladowe praliny.

Źródło

2020-02-11T10:30:27+00:0023.03.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda