Młody ziemniak czy ziemniak wczesny? Zdradzamy różnicę

Młody ziemniak to warzywo, które nie zostało jeszcze w pełni ukształtowane. Aby nie dochodziło do nieporozumień od 24 stycznia 2019 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków. Zostało w nim doprecyzowane, że młody ziemniak to warzywo zebrane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości i charakteryzujące się łuszczącą skórką. Istotną wskazówką jest także fakt, że młody ziemniak powinien być zebrany na początku sezonu w kraju pochodzenia.

Od połowy kwietnia w sklepach można zauważyć ziemniaki podpisane jako młode. Najczęściej wyglądają inaczej od tych wspominanych z dzieciństwa. Takie ziemniaki spotykane w sklepach mają jasnożółtą skórkę, która się nie łuszczy. Na dodatek nie pochodzą z Polski, a na przykład z Grecji, Izraela, Włoch albo z Cypru. Takie ziemniaki nie mają nic wspólnego z młodym ziemniakiem. W tym przypadku można mieć do czynienia z wczesną odmianą ziemniaków.

Odpowiedzialny za to jest szybszy czas wegetacyjny zagranicznych warzyw. W krajach śródziemnomorskich przebiega on intensywniej niż w Polsce. Niestety coraz więcej polskich rolników rezygnuje z uprawy młodych ziemniaków, uważając je za nieopłacalne.

szczegoly

2020-05-26T13:58:03+02:0015.06.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda