Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i GovTech Polska zorganizowali warsztat PROTOTYPOWANIE w ramach realizacji projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja polskiej żywności. Celem warsztatu było wskazanie funkcjonalności prototypu cyfrowego systemu gwarantującego efektywne identyfikowanie i monitorowanie produktów rolno-spożywczych.
Wykorzystanie systemów identyfikowania oraz monitorowania produktów staje się koniecznością
Wdrożenie cyfrowego systemu jest zgodne ze światowym trendem, zmierzającym do zapewnienia wiarygodniej informacji o żywności na każdym etapie produkcji i dostaw oraz rosnącymi oczekiwaniami konsumentów, którzy w coraz większym stopniu są przekonani
o celowości realizacji innowacyjnych rozwiązań zmierzających do zwiększenia efektywności pozyskiwania i przepływu informacji o produkcie.
Wykorzystanie systemów identyfikowania oraz monitorowania produktów staje się koniecznością, gwarantującą polskim podmiotom sektora rolno-spożywczego rozwój oraz zwiększenie konkurencyjności na arenie międzynarodowej, między innymi poprzez wzrost pozytywnego wizerunku produkowanej w Polsce żywności.
Warsztat PROTOTYPOWANIE
Warsztat PROTOTYPOWANIE przybliżył do wypracowania koncepcji projektu i wdrożenia działań pilotażowych na rynkach: wołowiny, wieprzowiny oraz ziemniaka. Podczas dyskusji, określono zakres niezbędnych danych, które powinny znaleźć się w cyfrowym systemie monitorowania przebiegu produkcji i dostaw żywności w Polsce, co pozwoli zbudować prototyp przedmiotowego systemu IT w oparciu o potrzeby wszystkich interesariuszy projektu, a na końcu przedstawić konsumentom wiarygodne informacje o polskiej żywności.
W warsztacie udział wzięli przedstawiciele Polskiej Federacji Ziemniaka.
Źródło: KOWR