Korzyści z desykacji ziemniaków

Plantacje ziemniaka sadzeniaka przygotowywane są obecnie do pobierania prób do oceny weryfikacyjnej. Desykacja ziemniaków polega nie tylko na niszczeniu naci i chwastów, ale także przyspiesza i wyrównuje dojrzewanie bulw oraz ułatwia ich oddzielanie od stolonów. Na plantacjach nasiennych głównym celem jest poprawa zdrowotności bulw i przeprowadza się ją jeszcze w pełni wegetacji roślin.

Zabieg ten jest nazywany wczesnym niszczeniem naci. Korzyści ze skutecznej desykacji:
– usunięcie niepożądanej roślinności (uciążliwych gatunków chwastów);
– skrócenie czasu dojrzewania, głównie odmian o najdłuższym okresie wegetacji;
– ułatwienie zbioru (łatwość oddzielania bulw od stolonów);
– zminimalizowanie awaryjności maszyn zbierających;
– ograniczenie do minimum uszkodzeń mechanicznych bulw;
– zwiększenie zdrowotności bulw, co zmniejsza straty przechowalnicze.
Są trzy podstawowe metody desykacji, które różnią się techniką wykonania i szybkością zasychania: metoda mechaniczna, metoda chemiczna i metoda mechaniczno-chemiczna.

Agnieszka Pyrzyńska,
Oddział Strzelce Krajeńskie
PIORiN

Źródło

2020-09-14T11:45:06+02:0002.10.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda