Kluski śląskie z ziemniaków – idealny dodatek do mięs
Kluski śląskie z ziemniaków – idealny dodatek do mięs
Kluski śląskie z dziurką, zwane też gumiklejzami, robi się jedynie z dwóch składników: ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Od tradycyjnych kopytek różnią się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim konsystencją. Są gąbczaste, ciągnące się i naprawdę pyszne.
Najlepiej smakują z mięsem, na przykład gulaszem z indyka lub polędwiczkami w sosie grzybowym. Niezastąpionym daniem są też kluski śląskie ze skwarkami z boczku! W wersji wegetariańskiej zaś można je podać z sosem pieczarkowym lub po prostu okraszone cebulką.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności
Zgoda