Kluski śląskie z ziemniaków – idealny dodatek do mięs

Kluski śląskie z dziurką, zwane też gumiklejzami, robi się jedynie z dwóch składników: ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Od tradycyjnych kopytek różnią się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim konsystencją. Są gąbczaste, ciągnące się i naprawdę pyszne.

Najlepiej smakują z mięsem, na przykład gulaszem z indyka lub polędwiczkami w sosie grzybowym. Niezastąpionym daniem są też kluski śląskie ze skwarkami z boczku! W wersji wegetariańskiej zaś można je podać z sosem pieczarkowym lub po prostu okraszone cebulką.

Pełen przepis

2020-01-22T13:02:21+01:0025.02.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda