Jak walczyć z zagęszczeniem gleby?

33 miliony hektarów ziemi! Tyle gleb uprawnych, według statystyk z 1991 roku, zostało zdegradowanych w Europie wskutek zagęszczenia! Jak jest dzisiaj? Obecnie największą skalę tego zjawiska obserwuje się głównie w centralnej i wschodniej części kontynentu, gdzie w 85% nadal dominuje metoda uprawy konwencjonalnej.

Przyczyny i skutki

Ryzyko zagęszczenia gleby zależy od dwóch czynników. Jeden z nich to naturalna podatność gruntu na wystąpienie tego zjawiska, drugi to praktyka rolnicza, a więc metoda uprawy i towarzysząca jej agrotechnika z użyciem ciężkich maszyn. Im bardziej intensywna uprawa tym większe ryzyko zniszczenia struktury gleby, zarówno w warstwie ornej, jak i w podglebiu. O sile tego zjawiska decyduje przede wszystkim masa pojazdów i maszyn, liczba ich przejazdów na polu oraz stopień wilgotności gleby.

  • zmniejszenia objętości i zmiany struktury porów w glebie,

  • zakłócenia wymiany tlenu i dwutlenku węgla,

  • ograniczenia przemieszczania się składników odżywczych z wodą,

  • zmniejszenia pojemności wodnej gleby o 50-70% poprzez zakłócenie infiltracji wody,

  • nasilenia zjawiska erozji powierzchniowej,

  • denitryfikacji – straty azotu nawet o 70%,

  • wzrostu temperatury gleby.

Opracowanie: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP

Szczegóły

2020-01-29T10:37:11+01:0009.03.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda