33 miliony hektarów ziemi! Tyle gleb uprawnych, według statystyk z 1991 roku, zostało zdegradowanych w Europie wskutek zagęszczenia! Jak jest dzisiaj? Obecnie największą skalę tego zjawiska obserwuje się głównie w centralnej i wschodniej części kontynentu, gdzie w 85% nadal dominuje metoda uprawy konwencjonalnej.
Przyczyny i skutki
Ryzyko zagęszczenia gleby zależy od dwóch czynników. Jeden z nich to naturalna podatność gruntu na wystąpienie tego zjawiska, drugi to praktyka rolnicza, a więc metoda uprawy i towarzysząca jej agrotechnika z użyciem ciężkich maszyn. Im bardziej intensywna uprawa tym większe ryzyko zniszczenia struktury gleby, zarówno w warstwie ornej, jak i w podglebiu. O sile tego zjawiska decyduje przede wszystkim masa pojazdów i maszyn, liczba ich przejazdów na polu oraz stopień wilgotności gleby.
-
zmniejszenia objętości i zmiany struktury porów w glebie,
-
zakłócenia wymiany tlenu i dwutlenku węgla,
-
ograniczenia przemieszczania się składników odżywczych z wodą,
-
zmniejszenia pojemności wodnej gleby o 50-70% poprzez zakłócenie infiltracji wody,
-
nasilenia zjawiska erozji powierzchniowej,
-
denitryfikacji – straty azotu nawet o 70%,
-
wzrostu temperatury gleby.