Jak przyrządzić pieczone ziemniaki? Wiele osób popełnia błąd
Myjesz je, obierasz (lub nie), kroisz i skraplasz oliwą oraz przyprawami. Tak przygotowane ziemniaczki trafiają do rozgrzanego piekarnika. Też postępujesz w ten sposób? Okazuje się, że popełniasz błąd.
Według „Southern Living” ziemniaki przed pieczeniem warto… ugotować. To nie żart. Owszem, dodajemy sobie trochę roboty, ale naprawdę wart. Ich smak i konsystencja wynagrodzą dłuższy czas przygotowania.
Gotowanie ziemniaków przed wsadzeniem do piekarnika zapobiega ich wysychaniu. Możesz zapomnieć o pomarszczonych, smętnych kawałkach. Dzięki temu trikowi będą one idealnie jędrne, sprężyste i cieszyć będą zarówno podniebienie, jak i oko.
Ziemniaki gotowane przed pieczeniem na zewnątrz są kusząco chrupkie, a środku przyjemnie miękkie i kremowe. Idealne połączenie.
Eksperci zalecają, żeby ugotować ziemniaki w całości, poczekać aż ostygną i pokroić. Dopiero wówczas należy je przyprawić, skropić olejem i wstawić do piekarnika.