Wiedza, jak prawidłowo przechowywać warzywa i owoce pozwala nie tylko na zachowanie ich prozdrowotnych właściwości, ale i mniejsze marnowanie żywności. Odpowiednie przechowywanie warzyw na zimę sprawia, że możemy się nimi cieszyć także poza sezonem upraw. Jedne warzywa lepiej trzymać w lodówce, inne tam, gdzie jest ciepło i dociera naturalne światło.
W temperaturze pokojowej należy przechowywać owoce cytrusowe (mandarynki, pomarańcze), awokado, figi, gruszki, mango, papaję, ananasy, arbuzy, melony, brzoskwinie, morele, kiwi i banany. Najlepiej przetrzymywać je w miejscu suchym i ciepłym. Ta sama reguła dotyczy warzyw takich jak: ogórki, pomidory, cebula, czosnek, ziemniaki (mogą być dodatkowo przechowywane w piwnicy lub spiżarni), cukinia i bakłażan.
Aby cieszyć się warzywami i owocami dłużej, z pomocą przychodzi zamrażanie. Odpowiednio przygotowane warzywa powinny być najpierw wyparzone a następnie zanurzone w zimnej wodzie i osuszone. Główną zasadą zamrażania jest korzystanie z hermetycznych worków, które należy maksymalnie wypełnić surowcem. Co ważne, po rozmrożeniu warzyw, nie należy ich ponownie zamrażać.
Do przechowywania przez całą zimę nadaje się wiele warzyw. Warzywa korzeniowe i kapustne potrzebują powietrza o dużej wilgotności i temperatury 1-4 stopnie Celsjusza. Najlepiej do tego celu nadają się piwnice. Do skrzynek z warzywami korzeniowymi wsypujemy wilgotny piasek, by zabezpieczyć je przed wyschnięciem.
Innym sposobem przechowywania są kopce. Rowy z warzywami przysypujemy ziemią, a po nadejściu mrozów przykrywamy dodatkowo słomą i ponownie zasypujemy ziemią.
Dlaczego prawidłowe przechowywanie owoców jest ważne?
Naukowcy z Rice University i University of California w swoim nowym eksperymencie dowiedli, że rośliny mają swój cykl okołodobowy i w zależności od pory dnia zmieniają właściwości. Wytwarzają na przykład więcej przeciwnowotworowych związków lub substancji odstraszających owady. Dlatego radzą, by nie zaburzać ich prawidłowego cyklu, nawet jeśli za niedługo mają trafić do garnka. Odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców ma tak wielkie znaczenie, ponieważ będą mogły dalej dojrzewać, a my – cieszyć się ich smakiem.