Jak profesjonalnie produkować ziemniaki?

Niniejsze opracowanie ma zwrócić uwagę i syntetycznie przybliżyć wiedzę wszystkim rolnikom – producentom ziemniaka, ale także handlowcom, przetwórcom oraz służbom doradczym i instytucjom nadzorującym funkcjonowanie sektora ziemniaczanego w zakresie dotyczącym współczesnych problemów produkcji i obrotu tego cennego warzywa oraz jego znaczenie dla polskiego rolnictwa, dla przetwórstwa spożywczego i skrobiowego, a także w handlu krajowym i obrocie międzynarodowym. We współczesnym świecie, ziemniak zajmuje bardzo ważną pozycję, bo czwarte miejsce tuż po pszenicy, ryżu i kukurydzy jako źródło pożywienia dla ludności. Jest uprawiany na wszystkich kontynentach, a globalizacja handlu żywnością określiła dla ziemniaka jego dalszą niekwestionowaną dobrą perspektywę.

Publikacja opracowana została w ramach Planu operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 – projekt pt. „Profesjonalna produkcja ziemniaka”.

Źródło

2021-01-04T13:10:32+01:0005.02.2021|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda