W większości przypadków jak najmniej przetworzone warzywa i owoce są dla nas najzdrowsze. Obróbka termiczna, zwłaszcza długotrwała, sprawia bowiem, że „ulatnia się” z nich spora część cennych witamin i minerałów.
W ugotowanych, ciepłych ziemniakach zawarta jest skrobia szybko dostępna, która jest dla nas bardzo dobrze przyswajalna. Nawet za dobrze, w efekcie czego ciepłe ziemniaki (jak również ryż) dostarczają naszym organizmom najwięcej kalorii.
Tymczasem, gdy ziemniaki ostygną, skrobia ta przekształca się w skrobię oporną, która nie jest trawiona w jelicie cienkim. Przechodzi ona w całości do jelita grubego, gdzie stanowi pożywkę dla zamieszkujących je dobrych bakterii i wspomaga pracę jelit.
Właśnie ze względu na wysoką zawartość skrobi, ziemniaków nie powinno się również trzymać w lodówce. W niskiej temperaturze składnik ten szybciej rozpada się bowiem na cukry proste, a same warzywa stają się słodkawe.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności
Zgoda