HumiCalc 4.0 w ziemniaczanej praktyce

video dostępne na: youtu.be/N5vAQzy26gg

artykuł dostępny także na stronie: osadkowski.pl/humicalc-4-0

 

W rolnictwie stale poszukuje się rozwiązań mających na celu poprawę parametrów życiowych gleby. Nowością na rynku jest HumiCalc 4.0, który bezpośrednio oddziałuje na jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne. Jest to granulowany nawóz wapniowy wzbogacony o kwasy humusowe i fulwowe, bakterie Bacillus azotofixans oraz bor.

Aby w pełni uświadomić sobie jak istotnym produktem w uprawie ziemniaka może być Humicalc 4.0 trzeba znać kilka faktów związanych z tą uprawą:

  • pH gleby – ziemniak radzi sobie bardzo dobrze i dobrze w przedziale pH od 5.0 do 6.0
  • Makroskładniki – ziemniak potrzebuje takich makroskładników, jak: fosfor, potas, azot, magnez, siarka
  • Mikroskładniki – ziemniak potrzebuje boru, miedzi, manganu, molibdenu, żelaza, cynku

Wszystko to wpływa na budowę plonu oraz jego jakość czyli wielkość bulw, odporność na obicia, odporność na choroby, smak, kolor, zawartość białka i skrobi. Oczywiście głównym składnikiem potrzebnym do powstania plonu jest woda. Wraz z wodą rośliny są w stanie pobrać wszystkie składniki niezbędne do życia.

Co daje nam aktywator gleby HumiCalc 4.0? Zawarte w nim komponenty wpływają na poprawę dostępności składników pokarmowych, a także dostarczają ich część.

Kredowe pochodzenie węglanu wapnia wpływa na poprawę reaktywności i tym samym wzrost lub utrzymanie parametru pH, przy zastosowaniu dawki 250-350 kg/ha.

W ziemniaku 350 kg/ha jest dawką bezpieczną, która nie powinna mieć wpływu na rozwój parcha ziemniaka – choroby powodującej zmiany na skórce bulw. Zalecanym terminem aplikacji nawozu, minimalizującym ryzyko zaistnienia parcha ziemniaka jest jesień lub wczesna wiosna (styczeń – luty). Ważne jest, żeby nie dawać już w tym samym czasie wapna. Aktywator gleby Humicalc 4.0 po wymieszaniu z glebą rozpuszcza się i uwalnia wszystkie składniki do profilu glebowego; ważna przy tym jest wilgotność gleby, o którą łatwo w tym okresie.

Rozłóżmy produkt na czynniki pierwsze.

WAPNO

Powoduje uwolnienie składników zawartych w glebie takich jak fosfor, potas, magnez.

  • Fosfor jest bardzo mało mobilnym składnikiem. Trzeba wielu czynników, żeby roślina była w stanie go pobrać i jednocześnie jest niezbędnym czynnikiem w budowie systemu korzeniowego, masy bulwy i skórki.
  • Potas wpływa na suchą masę w ziemniaku, zmniejsza podatność na obicia przy wykopkach czy załadunku, poprawia zdolności przechowalnicze, jest odpowiedzialny za rozkład wody w roślinie.
  • Azot to plon oraz jego jakoś – skórka, smak.
  • Magnez realizuje wiele zadań z czego ważną rolą jest wspomaganie fotosyntezy w roślinie, co widzimy po około tygodniu od podania np. siarczanu magnezu jak liść robi się „mięsiście zielony”.
  • Siarka jest niezbędna w efektywniejszym pobieraniu azotu do rośliny. To stanowi kolejny atut wapnia z Humicalcu 4.0, który zmniejsza zakwaszający wpływ podawanej siarki różnej postaci różnych nawozów.

BAKTERIE

Bakterie Bacillus azotofixans – mają możliwość wiązania azotu atmosferycznego oraz odpowiadają za rozkład resztek pożniwnych. Bakterie osadzają się przy korzeniach, żywiąc się substancjami wydzielanymi przez rośliny. Zasiedlają też resztki pożniwne wymieszane z glebą, przez co uwalniają azot mineralny w procesie mineralizacji do pobrania przez roślinę. Są to bakterie z rodzaju tlenowców i potrzebują do życia tlenu, który w procesie oddychania wydalają w postaci H2O i CO2. Dzięki temu po wykopaniu rośliny z systemem korzeniowym, widzimy, że ziemia oblepia korzonki i nie osypuje się z nich. Mamy wrażenie, że przy korzeniu jest wilgoć nawet jeśli wchodzimy już w okres niedoborów wody.

BOR

Bor w ziemniaku wpływa na stożek wzrostu, zawiązywanie stolonów, ogranicza występowanie rdzy i brązowych plam na bulwach, wpływa na jakość bulw. Warto go stosować na glebach piaszczystych, ubogich w zasobność materii organicznej, przy drastycznie skrajnych warunkach pogodowych, suszy lub nadmiernych opadów.

EKSTRAKTY HUMUSOWE

Są kwasami próchnicowymi, związkami organicznymi, których zwartość w glebie odpowiada za stabilizację materii organicznej na poziomie próchnicznym. Przy wysokiej degradacji gleby (poprzez intensywne uprawy, zbiór słomy, zubożamy dopływ materii organicznej i związanej z nią próchnicy) kwasy humusowe wpływają na tworzenie się struktury gruzełkowatej, co na glebach piaszczystych i mieszanych ma ogromne znaczenie. Ma to wpływ na zwiększenie pojemności sorpcyjnej gleby, a składniki takie, jak azot i pozostałe nie są tak szybko wymywane. Kwasy te wpływają na łatwiejszy pobór fosforu przez roślinę, wspomagają rozwój pożytecznych organizmów i mikroorganizmów np. bakterii. Dzięki umiejętności wiązania cząstek metali ciężkich, obniżają zawartość substancji toksycznych w roślinach. Substancje próchniczne mogą ograniczać występowanie niektórych chorób grzybowych czyli ich przetrwalników w glebie.

Węgiel organiczny zawarty w HumiCalc 4.0 stanowi źródło kwasów humusowych, które ułatwiają zaszczepienie bakterii w nim zawartych oraz wspierają procesy glebowe.

Wszystkie składniki zawarte w nawozie HumiCalc 4.0 służą do wielokierunkowej poprawy parametrów gleby. Warto pamiętać, że ziemniak to roślina, która potrzebuje dużo składników makro i mikro. Uprawa ta bardzo dużo zabiera ze sobą z pola w postaci plonu. Warto po uprawie ziemniaka zanim zaplanujemy co zastosujemy na polu, zbadać zawartość składników w glebie. Możemy spotkać bardzo dużą zawartość potasu lub magnezu, a mimo wszystko na roślinach następczych będziemy widzieli ich niedobory. Pamiętajmy, że duża zawartość potasu to niedobory magnezu, ponieważ to pierwiastki antagonistyczne. Odwrotnie również przy dużym zasobie magnezu, potas będzie niedostępny dla rośliny. Bardzo ważne jest zbadania pH, ponieważ jego poziom spada przy intensywnej uprawie ziemniaka. Ponowne jesienne zastosowanie HumiCalc 4.0 w dawce 350 kg/ha pomoże nam utrzymać pożądany poziom pH. Taka ilość jednak nie zastąpi klasycznego wapnowania gleby mającej na celu podniesienie jej odczynu.

 

2020-10-23T11:46:10+02:0023.10.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda