Fruktoza czy glukoza – który cukier jest bezpieczniejszy dla diabetyków? Wynik może zaskoczyć

Glukoza i fruktoza to cukry proste, ale organizm inaczej je metabolizuje. Dlatego każdy ma inny wpływ na poziom cukru we krwi i ogólny stan zdrowia. Który z nich jest bezpieczniejszy dla osób cierpiących na cukrzycę?

Glukoza jest pozyskiwany poprzez rozbicie dwucukrów lub polisacharydów, które są większymi cząsteczkami cukru. Tymczasem fruktoza znajduje się w najprostszej postaci w owocach i niektórych warzywach, takich jak buraki, kukurydza i ziemniaki. Ciało do wytworzenia energii preferuje glukozę, która nie zawsze jest produktem dodawanym w nadmiarze o przetworzonej żywności – ma też swoje naturalne źródła.

szczegóły

2021-09-29T12:16:38+00:0011.10.2021|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda