Ekologiczna uprawa ziemniaka – jak walczyć z chwastami?

Cechą ziemniaka jest powolny początkowy rozwój, co sprawia, że należy do roślin wrażliwych na zachwaszczenie. Od posadzenia do wschodów i dalej do zwarcia rzędów mija dużo czasu. W tym okresie występują dobre warunki do rozwoju chwastów, z którymi ziemniak nie wytrzymuje konkurencji. W rolnictwie ekologicznym nie ma dopuszczonych do stosowania herbicydów, trzeba zatem radzić sobie w inny sposób.

W uprawach ziemniaka przeważają chwasty jednoroczne, przy czym wiele z nich ma formy jare i ozime wschodzące i kwitnące o różnych porach roku. Gatunki zimujące i ozime w czasie jesiennych wschodów tworzą rozetki liściowe, aby wiosną wyrosnąć w pędy nasienne.

W rolnictwie ekologicznym ograniczać zachwaszczenie można poprzez działania zapobiegawcze oraz bezpośrednie zwalczanie. Profilaktyka obejmuje: płodozmian, dobór odmian, uprawę międzyplonów, kompostowanie materiałów organicznych, mulczowanie i ściółkowanie gleby. Ważne jest odpowiednie zagęszczenie; mniejsza rozstawa międzyrzędzi i roślin w rzędzie redukuje masę zielska i ilość wytworzonych przez niego nasion. Toteż w rolnictwie ekologicznym nie zaleca się uprawy ziemniaka w szerokich rzędach (75 cm i więcej).

Szczegóły

2020-05-20T10:34:34+00:0023.06.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda