Rosnące temperatury przyczyniają się do drastycznych spadków liczebności trzmieli w Europie i Ameryce Północnej w tempie „zgodnym z masowym wyginięciem”, zagrażając uprawie żywności. Naukowcy oszacowali, że populacja trzmiela w Europie zmalała o 17% między dwoma okresami, tj. od 1901 do 1974 r. i od 2000 do 2014 r. – podczas gdy w Ameryce Północnej odsetek ten wynosił 46%.
Zmniejszająca się populacja pszczół była również powiązana z intensywnym stosowaniem pestycydów i utratą siedlisk spowodowaną zmianami w użytkowaniu gruntów, ale to globalne ocieplenie zaostrza ich sytuację.
Wprawdzie trzmiele są większe niż pszczoły miodne i chociaż nie produkują miodu, ale są ważnymi zapylaczami.
Jeśli trend się utrzyma, pożywne owoce, orzechy i wiele warzyw będą musiały zostać zastąpione podstawowymi uprawami, takimi jak ryż, kukurydza i ziemniaki, co doprowadzi do niezrównoważonej diety.