Drastyczny spadek populacji trzmieli szokuje naukowców

Rosnące temperatury przyczyniają się do drastycznych spadków liczebności trzmieli w Europie i Ameryce Północnej w tempie „zgodnym z masowym wyginięciem”, zagrażając uprawie żywności. Naukowcy oszacowali, że populacja trzmiela w Europie zmalała o 17% między dwoma okresami, tj. od 1901 do 1974 r. i od 2000 do 2014 r. – podczas gdy w Ameryce Północnej odsetek ten wynosił 46%.

Zmniejszająca się populacja pszczół była również powiązana z intensywnym stosowaniem pestycydów i utratą siedlisk spowodowaną zmianami w użytkowaniu gruntów, ale to globalne ocieplenie zaostrza ich sytuację.

Wprawdzie trzmiele są większe niż pszczoły miodne i chociaż nie produkują miodu, ale są ważnymi zapylaczami.
Jeśli trend się utrzyma, pożywne owoce, orzechy i wiele warzyw będą musiały zostać zastąpione podstawowymi uprawami, takimi jak ryż, kukurydza i ziemniaki, co doprowadzi do niezrównoważonej diety.

Źródło

2020-02-11T10:33:46+00:0024.03.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda