Dlaczego warto jeść ziemniaki i ciekawostka o skrobi z ziemniaków.

Wartości odżywcze
Ziemniaki to około 20g/100g węglowodanów złożonych, które sycą i dodają energii. Aby jak najwięcej z tych węglowodanów zostało utrzymanych przy gotowaniu należałoby gotować je na parze lub w mundurkach. Warto również zauważyć, że ziemniaki w swoim składzie mają sporą ilość witaminy C oraz witaminy z grupy B. Ponadto dostarczają ludziom żelaza, magnezu oraz potasu.

Ziemniaki mają wiele odmian. Jedne zawierają więcej jedne mniej skrobi. Aby sprawdzić zawartość skrobi w ziemniakach, jeżeli nie wiemy, jaką odmianę posiadamy, możemy przekroić ziemniaka na pół i potrzeć obie połowy o siebie. Ziemniak, który będzie się kleił ma dużo więcej skrobi niż ziemniak, który kleić się nie będzie. Zapytacie- po co to sprawdzać? Otóż lepsze do frytek, placków czy pyz są ziemniaki z większą ilością skrobi, a z mniejszą nadają się bardziej do sałatek albo do gotowania.

Ziemniaki wbrew pozorom nie tuczą!
Tuczy nas to jak te ziemniaki jemy! Np. Ziemniaki z sosem na bazie śmietany, frytki na oleju, pyzy, kopytka i inne potrawy, do których dodajemy mąkę. To właśnie, dlatego ziemniaki dostały miano tuczących.

źródło

2020-06-23T10:40:24+02:0022.07.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda