Dieta bezglutenowa. Ziemniaki doskonale zastąpią produkty zbożowe zawierające gluten

W diecie bezglutenowej podstawą jadłospisu, oprócz eliminacji produktów na bazie zbóż glutenowych, powinny znaleźć się produkty świeże, wysokiej jakości, jedzone w regularnych, 4-5 posiłkach dziennie. Ziemniaki, podobnie jak wszystkie pozostałe warzywa i owoce, są produktami bezglutenowymi, dlatego są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Przede wszystkim są produktem dostarczającym znacznej ilości węglowodanów złożonych w postaci skrobi, która zgodnie z zasadami zdrowej zbilansowanej diety powinna być podstawowym źródłem energii.

Ziemniaki doskonale zastępują produkty zbożowe zawierające gluten. Dodatkowo dostarczają znacznych ilości witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, mocno nadwyrężony w przypadku osób z problemami przewodu pokarmowego. Osoby na diecie bezglutenowej mogą mieć obniżoną odporność w związku z deficytem spożywania i przyswajania kluczowych składników odżywczych oraz częstymi biegunkami, które ograniczają wchłanianie ważnych związków chemicznych pochodzących z żywności.
Ziemniaki zawierają również pewne ilości żelaza, najlepiej wchłaniającego się w „towarzystwie” witaminy C, wspomagają procesy tworzenia czerwonych krwinek, zapobiegając niebezpiecznej anemii. Dodatkowo znaczne ilości witamin z grupy B doskonale zastępują produkty zbożowe (pszenica, żyto, jęczmień), które muszą być wyeliminowane.

Mąka ziemniaczana w bezglutenowej kuchni

W odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów pojawia się coraz więcej przepisów kulinarnych, które stosują zamienniki produktów glutenowych. Niestety dostępność niektórych z nich, przede wszystkim gotowych produktów, charakteryzuje się wysoką ceną, ale również wysokim stopniem przetworzenia. U wielu osób (przede wszystkim dzieci), które są na diecie bezglutenowej, występują duże niedobory żywieniowe związane ze znacznymi ograniczeniami w diecie. Mąka ziemniaczana należy do produktów naturalnie bezglutenowych, dlatego warto włączyć ją do codziennego żywienia. Sama skrobia jest niezwykle bogata w substancje, które dodatkowo wpływają na lepkość ciasta. W swoim składzie mąka zawiera witaminę C oraz B6, a także pewną ilość składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, potas, magnez i sód. Mąka ziemniaczana ma również neutralny smak, pozbawiona jest zapachu co znacznie zwiększa jej wszechstronne zastosowanie kulinarne.

MICHALINA WDOWIŃSKA

Źródło

2020-12-04T16:38:07+01:0030.12.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda