Demonizowane mrożone warzywa: zdrowe czy bezwartościowe?

Powszechnie uważa się, że produkty mrożone to szkodliwy półfabrykat, który nie niesie żadnych korzyści dla zdrowia. Badania dowodzą jednak, że jest zupełnie odwrotnie. Większość mrożonych i świeżych warzyw i owoców ma taką samą zawartość witamin i minerałów.

Mrożone warzywa to produkt uzyskiwany w wyniku procesu zamrażania szokowego. W tym celu wstępnie umyte i wysuszone warzywa owiewane są w specjalnej komorze powietrzem wychłodzonym do minus 35°С, dzięki czemu ulegają pełnemu zamrożeniu w ciągu 20-30 minut.

Mrożenie szokowe zapobiega krystalizacji lodu i zabezpiecza przed rozpadem struktury tkankowej produktu, co sprawia że jest najskuteczniejszą metodą zachowania świeżości i smaku. Istotne jest również to, że warzywa zrywane są w szczycie sezonu i po osiągnięciu pełnej dojrzałości.

Zalety warzyw mrożonych są oczywiste: długo się przechowują, nie wymagają wstępnej obróbki (są już umyte i pokrojone), mogą być przygotowywane na wiele sposobów: duszone, zapiekane, gotowane, a nawet podgrzewane w mikrofalówce.

Z badań wynika, że proces zamrażania szokowego pozwala zachować większość zawartych w warzywach witamin i minerałów.

Najlepszą metodą przyrządzenia warzyw mrożonych jest ugotowanie ich w parowarze lub w specjalnie przeznaczonym do tego celu garnku. Po 5-7 minutach warzywa są gotowe do spożycia jako składnik dania albo do dalszej obróbki – można je podsmażyć albo poddusić z mięsem.

Źródło

2021-01-18T17:01:40+01:0018.02.2021|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda