Czy będzie nowy sposób na ochronę ziemniaków?!

Naukowcy odkryli nowy sposób ochrony roślin przed infekcjami grzybowymi, w tym zarazą ziemniaków. Zagrożenia te można zwalczać za pomocą dostępnej w handlu substancji chemicznej, która do tej pory była stosowana głównie w medycynie. Odkrycia dokonali naukowcy z Uniwersytetu Martina Lutra w Halle-Wittenberdze (MLU) w Niemczech oraz Uniwersytetu Stanu Paraná w Brazylii.

Czy kwas acetohydroksamowy znajdzie zastosowanie w rolnictwie?

Według komunikatu prasowego MLU zespół badawczy odkrył nowy szlak metaboliczny, który może zostać zakłócony przez tę substancję chemiczną, zapobiegając w ten sposób wielu inwazjom na rośliny żywicielskie. Zespół opisał swoje badanie w czasopiśmie naukowym „Phytopathology”. Grzyb Colletotrichum graminicola jest rozpowszechniony na całym świecie. Zaraża kukurydzę, wywołując antraknozę, chorobę, która powoduje, że liście rośliny początkowo żółkną, a następnie ostatecznie ulegają toksynom. Grzyb rozmnaża się przez zarodniki, które początkowo lądują na powierzchni rośliny. Znajdują tam raczej niegościnne warunki: brak większości składników odżywczych, których grzyby potrzebują do rozwoju, w szczególności azotu. Jedyną opcją, jaką mają, jest rozbicie niektórych ich własnych cząsteczek zawierających azot, na przykład puryn, elementów budulcowych DNA lub RNA – wyjaśnia patolog roślin, profesor Holger Deising z MLU. Naukowcy z zespołu Deisinga znaleźli sposób na zahamowanie tej przejściowej fazy, na której swe przetrwanie opiera patogen. Aby to zrobić, zespół podał roślinom kwas acetohydroksamowy, substancję stosowaną również do leczenia dróg moczowych czy w profilaktyce kamienic nerkowych. Związek hamuje ureazę bakteryjną, co zmniejsza stężenie amoniaku w moczu i zwiększa jego kwasowość. Kwas acetohydroksamowy zapobiega wnikaniu szkodliwych grzybów do roślin i infekcjom – wyjaśnia Deising.

Zespół zbadał również, czy odkrycia dotyczące C. graminicola w działaniu w przypadku kukurydzy można przenieść na inne rośliny i grzyby. Stwierdzono, że kwas jest skuteczny przeciwko wielu innym patogenom, które powodują np. Zarazę ziemniaków, mączniaka prawdziwego w uprawach zbóż, a także rdzę kukurydzy i fasoli. Udało nam się opracować zupełnie nowe podejście do zwalczania patogenów, które wykorzystuje istniejącą substancję aktywną, a tym samym może być szybko wykorzystane komercyjnie – konkluduje Deising.

Źródło: www.potatonewstoday.com

Szczegóły

2020-10-22T11:06:53+00:0016.11.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda