Aby dobrze zrozumieć rolę zapylaczy należy poznać proces samego zapylenia. Zagłębić się w botanikę roślin. Dopiero ta wiedza pozwala na zrozumienie wagi procesu zapylenia i daje możliwość zastanowienia się nad problemem zwiększenia ilości zapyleń oraz możliwościami wspomagania tego procesu.
TROCHĘ BOTANIKI
Aby dobrze zrozumieć proces zapylenia i to, że większa ilość zapyleń to większa ilość plonów należy wytłumaczyć czym są rośliny nasienne, ponieważ właśnie nasiona roślin stanowią w dużej części pożywienie człowieka.
Rośliny nasienne są to rośliny naczyniowe o najwyższym stopniu przystosowania do życia na lądzie (część z nich w toku ewolucji adaptowała się ponownie do warunków wodnych). Roślina nasienna składa się z korzenia, łodygi, liści oraz kwiatu. Rośliny nasienne rozmnażają się przede wszystkim za pomocą nasion, które powstają w wyniku procesu płciowego. Nasiona mają charakter przetrwalników i zawierają substancje zapasowe.
Rośliny nasienne podzielono w systematyce na: rośliny nagonasienne, inaczej:
– nagozalążkowe,
– rośliny okrytonasienne, czyli okrytozalążkowe.
Dopiero po dość skrótowych, lecz koniecznych typowo botanicznych wyjaśnieniach, można zrozumieć proces zapylenia. Prosta definicja zapylenia brzmi: Zapylenie to proces dokonujący się w kwiatach roślin nasiennych, polegający na przeniesieniu pyłku i jego rozwoju zakończonym zapłodnieniem komórki jajowej. W przypadku nagonasiennych pyłek przenoszony jest bezpośrednio nazalążek, u okrytonasiennych na znamię słupka.
Rośliny, których zapylenie następuje pyłkiem innego kwiatu to rośliny obcopylne. U roślin samopylnych zapylenie ma miejsce pyłkiem tego samego kwiatu.
Czynnikami pośredniczącymi w zapyleniu roślin mogą być:
– wiatr (wiatropylność),
– owady owadopylność),
– ptaki (ornitogamia),
– ślimaki (malakogamia),
– woda (hydrogamia).
Zasady, których należy przestrzegać aby chronić owady pożyteczne i zapylające na terenie własnego gospodarstwa:
– nie wykonuj zabiegów na uprawach z kwitnącymi roślinami w czasie ich oblotu przez zapylacze. Należy pamiętać, że kwitnące chwasty są również atrakcyjne dla pszczół, stąd zwalczając je chemicznie w tej fazie, narażasz owady na zatrucie;
– przestrzegaj wymaganego okresu prewencji (czas, który musi upłynąć między opryskiem a początkiem oblotu danej uprawy przez pszczoły). Informacja na ten temat jest umieszczona w etykiecie-instrukcji stosowania;
– stosuj wyłącznie oryginalne środki ochrony roślin;
– nie stosuj niezalecanych mieszanin środków owadobójczych z innymi komponentami. Dodatek niektórych środków grzybobójczych do zabiegów owadobójczych może podnieść szkodliwość sporządzonej mieszaniny dla pszczół;
– jeśli w pobliżu upraw rzepaku, gryki, grochu, łubinów bądź pozostałych gatunków roślin miododajnych pszczelarze wystawiają ule, na ich prośbę należy udzielić informacji o planowanych zabiegach środkami ochrony roślin;
– stosuj środki ochrony roślin jedynie w wypadku przekroczenia progów ekonomicznej szkodliwości agrofagów;
– stosuj środki selektywne i w sposób bezpieczny dla organizmów pożytecznych;
– dopasuj środek do rodzaju agrofagów, fazy ich rozwoju oraz rozwoju uprawy.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności
Zgoda