Do najgroźniejszych chorób powodujących straty w okresie przechowywania zalicza się zarazę ziemniaka, mokrą i suchą zgniliznę oraz zgnilizny mieszane. Coraz bardziej wzrasta znaczenie chorób skórki bulw, które rozwijając się w okresie przechowywania, powodują obniżenie plonu i przede wszystkim jego jakości. Do chorób skórki zaliczamy parcha zwykłego, parcha srebrzystego i antraknozę ziemniaka.
Okres przechowywania ziemniaków w Polsce jest bardzo długi; w zależności od kierunku użytkowania może wynosić od 6-7 miesięcy (sadzeniaki) do 9-10 miesięcy (ziemniaki konsumpcyjne, frytki i chipsy). Wymaga to od producentów stworzenia sprzyjających warunków do składowania i długotrwałego przechowywania bulw.
Ze względu na częsty brak profesjonalnych przechowalni, duża ilość zbieranych plonów jest ciągle przechowywana w kopcach, które nie spełniają odpowiednich warunków do gromadzenia plonów. W latach 2008-2014 ubytki spowodowane złymi warunkami podczas przechowywania wynosiły średnio ok. 11,2% na każdy milion ton zebranego plonu w Polsce.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności
Zgoda