Chińscy naukowcy zakończyli syntezę skrobi z CO2, rewolucyjną dla produkcji rolnej i promującą neutralność węglową
Światowe czasopismo naukowe Science opublikowało w piątek przełom w syntezie sztucznej skrobi, dokonanej przez instytut badawczy Chińskiej Akademii Nauk (CAS). Badania te są pierwszym na świecie przypadkiem syntezy skrobi z dwutlenku węgla. Naukowcy wierzą, że będzie to miało rewolucyjny wpływ na przyszłą produkcję rolną i bio-manufakturę.
Ma Yanhe, dyrektor Instytutu Biologii Przemysłowej w Tianjin (TIB) i autor korespondujący pracy o nazwie „Bezkomórkowa chemoenzymatyczna synteza skrobi z dwutlenku węgla”, powiedział mediom, że instytut zaprojektował nową ścieżkę nienaturalnego wiązania dwutlenku węgla i syntezy skrobi od podstaw w 11-stopniowej reakcji.
„Oznacza to również, że skrobia może być w przyszłości wytwarzana z dwutlenku węgla w procesie podobnym do warzenia piwa” – powiedział Ma, zauważając, że dwutlenek węgla może być zredukowany do metanolu, który może być przekształcony w skrobię.
Wstępne testy laboratoryjne pokazują, że syntetyczna skrobia jest około 8,5 razy bardziej wydajna niż skrobia produkowana w konwencjonalnym rolnictwie. Pod warunkiem wystarczających dostaw energii i obecnych parametrów technicznych, roczna produkcja skrobi z 1 metra sześciennego bioreaktora jest równoważna rocznej produkcji skrobi z 5 mu (0,33 hektara) kukurydzy w Chinach.