Bulwy ziemniaczane z zaświadczeniem?

Do konsultacji społecznych został skierowany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie obowiązku zaopatrywania bulw ziemniaczanych przeznaczonych do innych państw członkowskich UE w zaświadczenie potwierdzające, że są wolne od bakterii Clavibacter sependonicus.

Problemem rozwiązywanym projektowanym rozporządzeniem jest ryzyko utraty możliwości wysyłki ziemniaków z Polski do innych państw członkowskich w związku z występowaniem na terenie kraju bakterii Clavibacter sepedonicus. Rozwiązania ujęte w projektowanym rozporządzeniu mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa fitosanitarnego wysyłanych partii ziemniaka, a tym samym utrzymanie dostępu do rynku Unii Europejskiej.
Bakteria Clavibacter sepedonicus, sprawca bakteriozy pierścieniowej ziemniaka, ma w Unii Europejskiej status organizmu kwarantannowego dla Unii i podlega obowiązkowi zwalczania. Przepisy Unii Europejskiej określają przy tym jednolite zasady zwalczania i zapobiegania rozprzestrzenianiu się tej bakterii, które powinny być stosowane przez wszystkie państwa członkowskie UE. Zasady te określa dyrektywa Rady 93/85/EWG z dnia 4 października 1993 r. w sprawie zwalczania bakteriozy pierścieniowej ziemniaka (Dz. Urz. WE L 259 z 18.10.1993, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 15, str. 131, z późn. zm.).

Do czasu przyjęcia do Unii Europejskiej, Polska nie miała możliwości wysyłania ziemniaków na rynek unijny. W związku z akcesją i uzyskaniem dostępu do rynku Unii Europejskiej Polska została jednak zobligowana do przyjęcia dodatkowych wymagań fitosanitarnych obowiązujących przy wysyłce ziemniaków do innych państw członkowskich Unii Europejskiej. Pierwotnie wymagania zostały ustalone jeszcze przed akcesją, a następnie zaostrzone w wyniku realizacji raportu z misji ekspertów Komisji Europejskiej we wrześniu 2004 roku w Polsce poziom porażenia upraw ziemniaka przez bakterię Clavibacter sepedonicus był znacznie wyższy niż w pozostałych państwach członkowskich i kształtował się na poziomie około 24%.

Źródło: PIORiN

Szczegóły

2020-08-24T12:05:00+02:0018.09.2020|
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda